Index Vakbarát Hírportál

Takács Kataliné a Psota-díj

2021. június 9., szerda 18:16

Idén Takács Katalin Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész kapta a Psota-díjat. A díjazottat a fővárosban, a Rózsavölgyi Szalonban megrendezett díjátadón Bálint András Kossuth-díjas színművész, a Radnóti Miklós Színház volt igazgatója méltatta. Beszédében párhuzamként megemlítette Psota Irén szenvedélyességét, ami a színpadon és azon kívül is annyira jellemezte lényét. Majd sorolta közös éveiket, Takács Katalin szerepeit. Felidézte azt is, amikor a színművésznő átszerződött tőlük az Új Színházba. Távozása megérintette:

Soha nem haragudtam rá, persze fájt. Próbáltam elmagyarázni neki, hogy mint igazgató nem értettem a döntését. Mondtam neki, hogy a döntés nem észszerű, de mint színész megértelek, ha tovább akarsz lépni, ha a kaland izgat, az újdonság varázsa.

A díjat a kuratórium nevében Básti Juli Kossuth-díjas színművész adta át.

Ez a Psota-díj

A Psota Irén-díj ezüstplakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette, rajta pedig Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható.

A díjat odaítélő kuratórium tagja Almási Éva, a Nemzet Színésze; Hazai Kinga ügyvéd (az alapítvány elnöke); Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész; Lantos Endre főorvos, Langer János ügyvéd. A kuratórium tagja volt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze is. Április 16-án bekövetkezett halálát követően helyére Básti Juli Kossuth-díjas színművészt kérték fel.

Takács Katalin a díj átvétele után az Indexnek így nyilatkozott:

Kicsit izgatott vagyok. Amikor szóltak, hogy én kapom a Psota-díjat, az nagyon átmelegítette a szívemet. Nagyon jó érzés, hogy rám gondoltak. És nem csupán a kezembe nyomtak valamit, egy amúgy nagyon szép plakettet, hanem műsort is szerveztek köré, ami külön boldogságos. Ez a díj azért is jelent sokat, mert Psota Irén nagyon izgalmas színésznő volt, szuverén és öntörvényű nő, és ez nekem nagyon tetszik. Másrészt azért is fontos, mert azt tapasztalom, hogy manapság sokan hajlamosak elfelejteni a mi múltunkat, amit tőlük tanultunk, amit örököltünk. A díjjal viszont az ő neve is fennmarad, és minden olyan érték és szenvedély, amit képviselt. És ezt a díjalapító Almási Évának is köszönhetjük.

Takács Katalin 1975-ben kezdte pályafutását a Veszprémi Petőfi Színháznál. Öt év múlva egy évadot a debreceni Csokonai Színházban játszott, majd 1985-ig a szolnoki Szigligeti Színházban.  Ezt követően 1985–1994 között a Radnóti Miklós Színház művésze volt, majd 2012 között az Új Színházé. Ezt követően a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, öt éve pedig a Budaörsi Latinovits Színház társulatának tagja lett.

Úgy tartják róla, hogy anno, három évtizede ő volt a legszebb Anna Karenina Nagy András Tolsztoj-adaptációjában az Anna Karenina pályaudvar című darabban (a televízió is közvetítette). Az Index legutóbb Spiró György Széljegy című drámájáról írt, abban Takács Katalin egyetlen jelenetében (Mama) válik a főszereplővel egyenértékűvé.  

A Psota-díj története 2016-ban kezdődött, amikor Almási Évát 2016. március 16-án a Nemzet Színészévé választották – az elhunyt Psota Irén helyére. Almási Éva kezdeményezésére ekkor létrejött a Psota Irén Alapítvány, amely minden esztendőben pénzjutalommal is járó díjat adományoz Psota Irén (1929–2016) tiszteletére.

Psota Irén 1988-ban így írt önéletrajzi könyvében:

Minden szerepemben, mindennap újrakezdem az életemet, a pályámat. Bennem elképesztő sokféle indulat, akarás lobog, s ezeknek a negyedét sem tudtam eddig megmutatni, kiélni. Nyitottan állok, és várok – akár szerepet, akár szerelmet. Ha jön valaki vagy valami, egyiktől sem zárkózom el, csak magam nem megyek elébe. De én nem zártam be az ajtót. Majd szólok.

A Psota-díjat az indoklás szerint az a színésznő kaphatja (ajánlást minden magyarországi színház tehet), akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei méltók a 2016-ban, 86 éves korában elhunyt Nemzet Színésze, a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén örökségéhez.

(Borítókép:  Takács Kati (Takács Katalin) Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész a Hogy volt?! című tévéműsor felvételén az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában 2018. március 7-én. Fotó: Zih Zsolt / MTI)

Rovatok