Index Vakbarát Hírportál

Visszavonja a kormány a Limes világörökségi jelölését

2021. június 15., kedd 11:56

A Limesnek, vagyis a Római Birodalom határának világörökségi jelölését Magyarország 2018-ban, tizennyolc évi előkészítő munka után Németországgal, Ausztriával és Szlovákiával együtt nyújtotta be az UNESCO-hoz. Június 8-án a magyar kormány a jelölést indoklás nélkül visszavonta – írja kulturális örökségvédelmi forrásokra hivatkozva a 444.hu.

Ez azt jelenti, hogy a magyar döntés miatt a másik három állam befektetett munkája is elvész. A jelölés kezdeményezője és korábbi koordinátora, Visy Zsolt régészprofesszor szerint a pozitív döntés akár néhány hét alatt megszülethetett volna.

A kormány már 2019-ben úgy döntött, hogy a jelölésből kiveszik a Hajógyári-szigeten lévő helytartói palotát. Idén derült ki, hogy a helyszínt a Petőfi Irodalmi Múzeum fogja megkapni, és  Demeter Szilárd miniszteri biztos vezetésével könnyűzenei és popkulturális központot hoznak létre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július 12-én megjelent utasításával visszamenőleg, július 5-től visszavonta Visy Zsolt miniszteri biztosi megbízását.

Rovatok