Index Vakbarát Hírportál

L. Simon László lehet a Nemzeti Múzeum főigazgatója

2021. július 5., hétfő 18:46

Július 2-án zárult a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázata, amelyre L. Simon László fideszes parlamenti képviselő is pályázik – írja a Mandiner.

L. Simon László a közéletben és az emlékezetpolitikában aktív intézmény vezetőjeként térne vissza a kulturális életbe – derül ki a politikus 52 oldalas pályázatából. A Mandiner minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a pályázók meghallgatása július 12-én lesz, az új főigazgató pedig augusztus 1-jétől áll munkába.

Amennyiben Kásler Miklós L. Simon Lászlót nevezi ki főigazgatónak, az új vezetőnek harminc nap áll rendelkezésére a parlamenti mandátumáról való lemondásra, hiszen a két pozíció összeférhetetlen. Ebben az esetben a helyére más listás jelöltet kell megneveznie a Fidesznek. Ugyanakkor a múzeumok megújítása érdekében végzett miniszteri biztosi munkáját a főigazgatóság mellett is folytathatja.

A tervünk nem kisebb, mint megnyitni a Magyar Nemzeti Múzeum új, dicsőséges korszakát, nem feledve sem az elődök értékes munkáját, sem az intézményi adottságokat, és különösen szem előtt tartva a kormány emlékezetpolitikai célkitűzéseit

– idézi a lap a pályázatot, amelyben arra is kitér L. Simon László, hogy 

nem arról van szó, hogy átpolitizáljuk a múzeumi munkát, hanem hogy felkarolandó témákat, ügyeket szállítunk a kormányzati emlékezetpolitikának, illetve hogy a kormányzat számára is fontos kérdéseket szellemileg előkészítjük.

A Magyar Nemzeti Múzeumot 2016 óta Varga Benedek történész, levéltáros vezette.

(Borítókép: L. Simon László. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok