Index Vakbarát Hírportál

Tizennégy évre ítélték a belarusz ellenzéki elnökjelöltet

2021. július 6., kedd 13:59

Korrupció vádjával jogerősen tizennégy év börtönbüntetésre és mintegy 57 ezer dollár (körülbelül 19 millió forint) pénzbírságra ítélte a belarusz legfelsőbb bíróság kedden Viktar Babarika volt belarusz ellenzéki elnökjelöltet − adta hírül az MTI. Az ellenzéki politikus a tárgyalásokon mindvégig az ártatlanságát hangsúlyozta, ügyvédei szerint is koholt vádakkal állították bíróság elé.

Viktar Babarikát tavaly júniusban vették őrizetbe, ő volt az ellenzék legesélyesebb jelöltje az augusztusi elnökválasztáson. A belarusz hatóságok akkor 60 millió dollárt meghaladó értékben elkövetett csalással és pénzmosással vádolták meg, megakadályozva részvételét a választáson.

Kampányfőnöke, Marija Kalesznyikava ezután Szvetlana Tyihanovszkajának, egy másik bebörtönzött ellenzéki feleségének a csapatához csatlakozott. Tyihanovszkajának sikerült indulnia a választáson, és Belarusz történelmében soha nem látott tömegeket mozgósított. Az elnökválasztást végül az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyert meg a szavazatok 80,1 százalékával.

Az ellenzék azt állítja, meghamisították az eredményeket, és Cihanouszkaját tekinti győztesnek. A választásokat követően tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek, és több prominens ellenzékit bebörtönöztek.

Rovatok