Index Vakbarát Hírportál

Együttérez a magyarokkal az Oscar-díjas színésznő

2021. július 15., csütörtök 15:28

Tilda Swinton együttérez a magyarokkal, de szerinte fontos és elengedhetetlen felszólalni az LMBTQ-embereket megbélyegző törvény ellen. Az Oscar-díjas színésznő a Magyar Narancs e heti számában nyilatkozott a nagy vitákat kiváltó törvényről. 

A színésznő – aki olyan filmekben szerepelt, mint a Narnia krónikái, a Doctor Strange vagy a Michael Clayton – a magyar országgyűlés által nemrég elfogadott pedofiltörvényt a Margarat Thatcher által bevezetett, 1988 és 2003 között érvényben lévő 28-as cikkelyhez hasonlította, amely Nagy-Britanniában megtiltotta a „homoszexualitás népszerűsítését”.

A helyzetük elszomorítóan hasonló azokhoz a csatákhoz, amiket mi vívtunk a kilencvenes évek elején a 28-as cikkely és a homoszexuális életmód elnyomása ellen. Amikor homoszexuális életmódot mondok, a Thatcher-kormány megbélyegző kifejezését használom.

– fogalmazott a lapnak Tilda Swinton. 

A színésznő szerint Magyarországon most ugyanazzal a helyzettel állnak szemben az LMBTQ-közösség tagjai, ezért is tartja fontosnak, hogy beszéljenek erről a kérdésről. Hozzátette:

a helyzet szörnyű, de fontos, hogy Magyarországon tudják az emberek, hogy hangosan fel kell szólalni ez ellen.

Swinton a magyar ügyek nemzetközi sajtó visszhangjáról is beszélt, és elmondta: a mostani pillanat aggasztó Magyarország számára, együtt is érez az érintettekkel, de a helyzettel mindenki tisztában van, ezért mindenki odafigyel rá. 

Ahogy korábban az Index is beszámolt, csütörtökön hivatalossá vált, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a gyermekvédelmi törvény egyes rendelkezései miatt. 

(Borítókép: Tilda Swinton a 74. éves cannes-i filmfesztiválon 2021. július 14-én, Franciaországban. Fotó: Stephane Cardinale - Corbis / Corbis / Getty Images)

 

Rovatok