Index Vakbarát Hírportál

A járványról akar kiállítást a Nemzeti Múzeumban L. Simon László

2021. szeptember 6., hétfő 12:34

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója számos programot, kiállítást tervez, köztük egy olyat is, amely a nagy járványokat járja körül – írja az MTI.

Foglalkoznunk kell a Coviddal is és annak hatásaival, a múzeumhoz illően történeti dimenzióban bemutatva mindazt, amit nemzedékeken, évszázadokon keresztül a nagy járványok pusztításként végigvittek a kultúránkban

– mondta L. Simon László, hozzátéve, hogy szörnyű betegségeket a pestistől elkezdve lehetne sorolni egészen a 20. század elején Európában végigsöprő spanyolnátháig, amely több áldozatot szedett, mint az I. világháború.

Ezzel kapcsolatban megállapodtak a Várkapitányság vezetésével, hogy a Várkert Bazárban decemberben véget érő világháborús kiállítás helyszínét jövőre közösen hasznosítják, emellett két szinten, összesen 1400 négyzetméteren tartanak időszaki kiállításokat a jövőben.

A főigazgató szerint az első hónap a tájékozódásról szólt, ami a következő két hónapban sem változik, ugyanakkor szeretné, ha az 1802 óta létező Nemzeti Múzeum kilépne az épületéből, merthogy azóta rengeteg tárgyanyag halmozódott fel, és ha ezeket mind meg akarják mutatni a közönségnek, akkor meg kell felelni az új kihívásoknak is.

Rovatok