Index Vakbarát Hírportál

A Happening nyert Velencében, Penélope Cruz a legjobb színésznő

2021. szeptember 12., vasárnap 20:00

Szombaton befejeződött a Velencei Filmfesztivál, Audrey Diwan hatvanas években játszódó, Happening című drámája nyerte el az Arany Oroszlán-díjat. A gálán Paolo Sorrentino és Jane Campion is Ezüst Oroszlán-díjat kapott.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a filmtörténelem első fesztiválja, amit 1932 óta rendeznek meg, az esemény fődíja, az Arany Oroszlán pedig az egyik legnagyobb filmes kitüntetésnek járó díj, amit idén Audrey Diwan Happening című filmje nyert – adta hírül az MTI.

Ezt a filmet dühvel csináltam. És közben vágyakkal is. Hasból, zsigerből, szívből, fejből. Azt akartam, hogy a Happening egy élmény legyen

– mondta Diwan a díjátadón.

A Happening című film Annie Ernaux azonos című könyve alapján készült, és az 1960-as években játszódik. A központi szereplője pedig egy fiatal lány, aki teherbe esik, viszont szeretné elvetetni a magzatot, hogy folytathassa tanulmányait.

Idén az Oscar-gálán (A nomádok földje: Chloé Zhao), a Cannes-i Filmfesztiválon (Titán: Julia Ducournau) és immár a Velencei Fesztiválon is női rendező filmje nyerte a legjobb filmnek járó díjat.

Diwan a hatodik nő, aki Arany Oroszlán-díjas filmet rendezett. Korábban Chloe Zhao (A nomádok földje), Margarethe Von Trotta (Ólomidő), Agnes Varda (Sem fedél, sem törvény), Mira Nair (Esküvő monszun idején) és Sofia Coppola (Made in Hollywood) vehette át a díjat Velencében.

A filmfesztiválon pénteken a leginnovatívabb film díját kapta a nemzetközi kritikusoktól Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotása. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film 1983-ban játszódik a vasfüggöny mögött. A szombati díjátadóval lezárult az őszi szezon első nagy filmfesztiválja.

Rovatok