Index Vakbarát Hírportál

Jancsó Miklóst, Moholy Nagy Lászlót és francia klasszikusokat kínál a Film Maraton gall szakasza

2021. szeptember 22., szerda 16:30

A Frankofon Filmnapok után Film Maratonnal folytatódik a mozgóképsorozat a Francia Intézetben. A gall mozik egy hónapos vidéki turnéra indulnak, a Film Maraton kínálatából pedig Jancsó Miklós, Moholy Nagy László, alkotásai mellett Bartrand Tavernier világsikerű filmjeit is levetítik a Fő utcában.

Budapest után Debrecen, Eger, Győr, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pannonhalma, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém filmrajongói is megnézhetik A 11. Frankofón Filmnapok válogatását. A vidéki túra szeptember végén indul, és egy hónapig tart.

A Francia Intézetben pedig folytatódik a filmek ünnepe, hiszen a 4. Budapesti Klasszikus film Maratonhoz kapcsolódó tíz vetítésnek és a hozzájuk kapcsolódó szakmai programoknak is helyt adnak szeptember 22. és 26. között.

A 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton A Chapelier Fou, a francia downtempo elektronika egyik legegyedibb hangú, változatos zenét komponáló alakjának filmkoncertjével indul a fő utcában. A zene a koncert alatt vetített 1962-es kísérleti sci-fi film és Moholy Nagy László Marseille régi kikötője c. 1929-es rövidfilmjének vetítésével teljesedik ki.

Idén ünnepeljük Jancsó Miklós születésének 100. évfordulóját. Ez alkalomból a magyar-francia kooperációban készült Sirokkó és A hajnal című alkotásait vetítik le a Francia Intézetben.

Anda Géza, magyar származású svájci zongoraművész születésének 100. jubileumáról is megemlékeznek egy kuriózumnak számító, a művész életéről és munkásságáról szóló 1966-ban készült filmmel.

A Bertrand Tavernier retrospektív keretében az Isabelle Huppert-rel forgatott Nagytakarítás, illetve a Romy Schneiderrel készült Halál egyenes adásban című klasszikusokat nézheti meg a közönség.

A Párizs királyában Philippe Noiret mellett tűnt fel a Lisa Lanskát alakító, akkor még főiskolás Varga Veronika, akit ez a szerepe tette ismert színésznővé.

Georges Méliès a filmtörténet nagy mágusa, a trükkök első mozgóképes mestere volt. 1896 és 1913 között több mint 500 filmet forgatott, de 1923 körül csődbe ment és maga égette el lebilincselő alkotásait... Ki volt ez a különös ember és mi lehetett a titka? A Méliès rejtélycímű életrajzi dokumentumfilm tesz kísérletet a kérdés megválaszolására.

Rovatok