Index Vakbarát Hírportál

Pulitzer-emlékdíjat kapott Dezső András, a HVG újságírója

2021. szeptember 26., vasárnap 18:37

Idén huszonkilencedik alkalommal adták át a Pulitzer-emlékdíjat, melyet ezúttal az Index egykori munkatársa, a jelenleg a HVG-nél dolgozó Dezső András oknyomozó újságíró kapott. Dezső András az Index munkatársaként többek között a kémkedéssel megvádolt Kovács Béla jobbikos EP-képviselő titkosszolgálati múltját tárta fel.

A díj odaítélésekor a Kuratórium tagjai kiemelték, hogy Dezső András

sok mindent tud, ami a szakmában fontos, információkat

szerezni, forrásokat védeni, titkot tartani, színesen írni, vagy éppen munkatársakkal kooperálni, mindegyik fontos erény. De talán az a legfontosabb képessége, hogy amennyiben valamit a fejébe vesz, azt biztosan végigcsinálja, és azt biztosan jól csinálja végig. Kétszer nyerte el a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Göbölyös Soma-díjat, rendszeresen publikál az alvilágról, a titkosszolgálatokról, és az olvasó nem is érti, hogy miként képes ilyen alakokhoz, kémekhez, bűnözőkhöz, rendőri vezetőkhöz közel kerülni. Mindezt valami egészen pazar kívülállósággal, rácsodálkozó bölcsészbájjal teszi, ezáltal senki nem ellenséget, ellenfelet lát benne, hanem egy olyan kezdőt, akit ki lehet okosítani, akinek el lehet mondani a tutit. Több tényfeltáró írását a nemzetközi sajtóban is szemlézték, az a fajta alaposság, ami talán a nagy angolszász újságírói teljesítményekre jellemző, itthon kevesek sajátja.

Idén először posztumusz díjat is odaítéltek, a 2020 áprilisában elhunyt Győrffy Miklós, a Kuratórium korábbi tagja munkásságát ismerték el. 

Győrffy Miklós több mint harminc éven át a Magyar Rádió munkatársa volt, ahol olyan műsorokban dolgozott, mint a Krónika, a 168 Óra, a Vasárnapi Újság, a Bagoly és a Gondolat-jel, a Magyar Televízió munkatársaként pedig olyan műsorokban volt látható, mint a Stúdió, a Hírháttér, a Napzárta, a Kincsestár vagy a Szólás szabadsága. A Magyar Rádió és a Magyar Televízió meghatározó egyénisége, az első hazai felsőoktatási média-tanszék alapítója, Kodolányi János Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék vezetője már életében legenda volt.

Laudációjában pályatársa, közeli barátja, kollégája Rangos Katalin méltatta. A kurátor hangsúlyozta:

Semmi sem szomorúbb, mint posztumusz díjat átadni Győrffy Miklós életművéért. És senki sem érdemelné meg inkább nála.

Rovatok