Index Vakbarát Hírportál

Elég Komáromig menni Michelangelo és Verrocchio műveiért

2021. október 6., szerda 16:16

Elkészült a hatmilliárd forintból felújított és kibővített komáromi Csillagerőd. A több mint hétezer négyzetméteres kulturális központban látható a Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteményének több száz darabja is.

A felújított, bővített Csillagerőd, valamint a tereiben látható kiállítás jelentős mérföldkő a Szépművészeti Múzeum történetében és a magyarországi kulturális életben is. A múzeum teljes gipszmásolat-gyűjteményének rehabilitálása, helyreállítása nemcsak magyarországi vonatkozásban jelentős, hanem közép-európai viszonylatban is példa nélküli – mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget projekt miniszteri biztosa az új létesítmény átadóján.

A Szépművészeti Múzeum gipszmásolati gyűjteményének csaknem háromszáz restaurált darabja az antikvitás korától a reneszánszig sorakoztatja fel az európai szobrászat legkiemelkedőbb műveit.

Az intézmény megnyitását követően közvetlen közelről nézegethetik a Csillagerőd látogatói Andrea del Verrocchio Velencében látható emblematikus emlékművének másolatát, amely Bartolomeo Colleonit ábrázolja. Kiállították Komáromban Donatello művének, a Gattamelata becenevű padovai zsoldosvezért megörökítő több méter magas lovasszobor-kópiáját is, csakúgy mint a milói Vénusz, a Laokoón-szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának hasonmását.

A Liget Budapest Projekt keretében felújított Csillagerőd állandó kiállításán a Szépművészeti Múzeum egykori gipszgyűjteményének darabjai segítségével egyfajta kultúrtörténeti tanösvényként tanulmányozhatók az ókori, a középkori és a reneszánsz szobrászat kiemelkedő alkotásai.

A mintegy háromszáz élethű gipszmásolat segítségével olyan művészettörténeti összefüggéseket figyelhetünk meg, amelyeket – például az eredeti művek túlnyomó többségének mozdíthatatlansága miatt – egyetlen hagyományos tárlat sem képes bemutatni – hangsúlyozzák a Liget Budapest Projekt közleményében. 

Az erődépületet és környezetét teljeskörűen felújították és bővítették egy új, többfunkciós kulturális központtal, modern kiállítótérrel is Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján. Ennek köszönhetően a meglévő épület nettó alapterülete több mint hétezer négyzetméterre növekedett.

Az új komplexumban a XXI. századi igényeknek megfelelően nemcsak kiállítóterek, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kapott.

(Borítókép: Liget Budapest Projekt)

Rovatok