Index Vakbarát Hírportál

Svájcban leplezik le a magyar besúgót

2021. október 14., csütörtök 17:50

November 7-én mutatják be a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon (GIFF) az HBO új magyar sorozatát, A besúgót. Szentgyörgyi Bálint első sorozatmunkája a rendszerváltást megelőző évek beszervezési játszmáit mutatja be.

Alapvető alkotói missziómnak tekintem a hazám történetének átélhetővé tételét egy nyugat-európai közönség számára. Így hatalmas büszkeséggel és várakozással tölt el A besúgó genfi debütálása

– mondta Szentgyörgyi Bálint, a sorozat író-rendezője a genfi fesztiválmeghívásról.

A besúgó 1985-ben játszódik, amikor a felszínen még úgy tűnik, hogy sokáig építik a kommunizmust Magyarországon, de már javában zajlanak azok a folyamatok, amelyek pár év múlva alapvető politikai változásokhoz vezettek.

A történet főszereplője, a húszéves Geri Pestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt, a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Geri legjobb barátja lesz.

Geri azonban súlyos titkot őriz: megzsarolták súlyosan beteg öccsével, és beszervezte az Állambiztonság.

A sorozat főbb szerepeiben olyan tehetséges fiatal színészek láthatók, mint Váradi Gergely (Guerilla, Fekete kecske), Patkós Márton (Napszállta, Kincsem), Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje), Szőke Abigél (Akik maradtak), Lengyel Benjámin (Űrpiknik, Szép csendben), Varga Ádám (A Tanár, Alvilág, Viharsarok), Hermányi Mariann (Toxikoma), Borbély Richárd (Korhatáros szerelem, Mintaapák), Márkus Luca (Egynyári kaland, Drága örökösök) és Vas Judit Gigi.

A már befutott művészeket Thuróczy Szabolcs (Aranyélet, Drakulics elvtárs), Mácsai Pál (Terápia), Funtek Frigyes (Eszmélés, Randevú Budapesten), Radnay Csilla (Nyitva), Szabó Simon (Megdönteni Hajnal Tímeát), Gyabronka József (Lajkó – Cigány az űrben, Kincsem), Znamenák István (Aranyélet, Terápia, Drakulics elvtárs), Ördög Tamás (a Dollár Papa Gyermekei színi társulat vezetője) és Hajdú Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál) képviseli.

A november 7-i genfi díszbemutató után közönségtalálkozót is tartanak, amelyen részt vesz a sorozat alkotója, Szentgyörgyi Bálint és az HBO producere, Závorszky Anna is.

(Borítókép: HBO / The Orbital Strangers Project)

Rovatok