Index Vakbarát Hírportál

Súlyos szabálytalanságok vezettek az operatőr halálához

2021. október 23., szombat 15:24

Az LA Times értesülései szerint már a végzetes baleset előtt többször is jelezték a Rust című film forgatásán dolgozó stábtagok a súlyos szabálytalanságokat, a biztonsági protokoll megsértését, és órákkal azt megelőzően, hogy a kellékpisztoly elsült a főszereplő Alec Baldwin kezében, tiltakozásuk jeléül hatan már elhagyták a forgatás helyszínét.

Órákkal azt megelőzően, hogy Alec Baldwin halálosan megsebesítette a Rust (Rozsda) című westernfilm operatőrét az Új-Mexikó állambeli Santa Fében zajló forgatáson, féltucatnyi stábtag már demonstratív módon elhagyta a forgatás helyszínét tiltakozásul a pocsék munkakörülmények miatt – írja a Los Angeles Times.

Az operatőröket és segítőiket frusztrálta, hogy a kis költségvetésű film forgatási körülményei igencsak szegényesek, túlságosan hosszú ideig tart egy műszak, sokat kell ingázni a lakóhelyük és a helyszín között, és a fizetésük gyakran késve érkezik meg. Minderről három, neve elhallgatását kérő stábtag számolt be az újságnak.

A legsúlyosabb vád azonban az, hogy a filmipar biztonsági protokollját többször is súlyosan megsértették, és ez vezetett a végzetes balesethez.

Nem vizsgálták meg eléggé elővigyázatosan a kellékfegyvereket, és erről az egyik dolgozó egy héttel korábban már panaszt is tett a produkciós menedzsernél. Mi több, két fegyver már a halálesetet megelőzően is véletlenül elsült, de semmi sem történt a biztonság fokozása érdekében.

Baldwin dublőre múlt szombaton kétszer is lövést adott le abból a pisztolyból, amelyikről azt mondták neki, hogy „hideg” – ez a filmes szakzsargonban azt jelenti, hogy a fegyver nincs megtöltve, még vaktölténnyel sem. 

Az esetet ki kellett volna vizsgálni, azonban semmi sem történt, nem rendeltek el vizsgálatot, ellenkezőleg: a forgatás folytatódott, mintha mi sem történt volna, sőt még jobban siettették a stábot, mert sürgetett az idő, és spórolni akartak a munkaórákkal – mondta az egyik dolgozó a Los Angeles-i lapnak. 

Egy másik stábtagot annyira megijesztett az incidens, hogy SMS-t küldött a jelenet produkciós menedzserének, amely szó szerint ezt tartalmazta: 

Már három alkalommal is véletlenül elsült a pisztoly. Ez hihetetlenül veszélyes.

Az üzenetet az újság munkatársa a saját szemével látta. Ezzel szemben a film produkciós vezetői mossák kezüket.

A szereplők és a stáb biztonsága számunkra a legfontosabb – olvasható a Rust Production közleményében. – Nem jutott tudomásunkra semmilyen hivatalos panasz a kellékfegyverek biztonságos vagy veszélyes mivoltát illetően, ennek ellenére magunk is vizsgálatot indítunk, és mindenben segítjük a rendőrségi vizsgálatot, együttműködünk a Santa Fé-i hatóságokkal. 

A tragédia csütörtökön történt egy pisztolypárbaj felvétele során. A jelenet egy templomban kezdődött, amely része a díszletvárosnak, az Alec Baldwin által megszemélyesített karakternek kifelé kellett hátrálnia a templomból, és közben lövéseket leadnia. A baleset a 21 naposra tervezett forgatás tizenkettedik napján történt. 

Halyna Hutchins, a film vezető operatőre kamerája mellett guggolt, amikor a végzetes lövés érte Baldwin pisztolyából. Joel Souza, a film rendezője Hutchins mögött guggolt. 

Amikor Baldwin először kirántotta a pisztolyt a tokjából, nem történt semmi, de amikor másodszor kivette a fegyvert, a lövés következtében valami kirepült a csőből a kameránál helyet foglaló emberek felé. A lövedék áthatolt Hutchins testén a válla alatt, és Souzában kötött ki. Hutchins azonnal összeesett, a stábtagok odarohantak az operatőr hölgyhöz, és megpróbálták elállítani a vérzést. 

Az Associated Press hírügynökség jelentette, hogy Baldwin kezébe egy megtöltött fegyvert adott a segédrendező azzal, hogy az biztonságos. A segédrendező – saját elmondása szerint – nem tudta, hogy éles lőszer van a pisztolyban. 

A fegyverek ellenőrzésével megbízott úgynevezett armorer, magyarul fegyvermester, bizonyos Hannah Gutierrez Reed nem volt elérhető az újság riportere számára. A 24 éves nő a veterán  fegyvermester, Thell Reed lánya. A fiatal nő nemrég fejezte be első filmje, a „The Old Way” forgatását, amelynek Clint Howard és Nicolas Cage a főszereplői. 

A forgatás október 6-án kezdődött a poros Bonanza Creek Ranchen. A kis költségvetésű film producerei azt ígérték a stáb tagjainak, hogy fizetni fogják a szállodájukat Santa Fében, de ahogy elkezdődött a forgatás, kiderült, hogy nap mint nap az 50 mérföldre fekvő Albuquerque-ből kell ingázniuk a helyszínre. Ezek után naponta 12-13 órát kellett dolgozniuk, és többen jelezték, aggódnak amiatt, hogy a fáradtság üzemi balesetbe fog torkollni.

Hutchins sírva fakadt, amikor az operatőri stáb hat tagja elhagyta a forgatás helyszínét a mostoha munkakörülmények miatt. 

Elvesztettem a legjobb barátaimat és munkatársaimat – mondta akkor könnyek között az operatőr az egyik stábtag vallomása szerint. 

Az eltávozó stábtagok szakszervezeti tagok voltak, és a helyükre olyan kontárokat hoztak a producerek, akik nem voltak a filmes érdekképviselet tagjai.

Maga Alec Baldwin, a film főszereplője az egyik producer. A végzetes baleset hat órával a szakemberek távozása után történt, amikor már az úgymond kontárok dolgoztak a forgatási helyszínen. 

A Bonanza Creek Ranch kedvelt forgatási helyszín westernekhez, az első film, amit itt vettek fel, az 1955-ös Férfi Laramie-ból (Tha Man From Laramie) volt, Jimmy Stewart főszereplésével. 

(Borítókép: Légi felvétel a film forgatásának helyszínéről a Bonanza Creek Ranchen, ahol Alec Baldwin színész halálosan megsebesítette Halyna Hutchins operatőrt, és megsebesített egy rendezőt a Rust című film forgatásán Új-Mexikóban 2021. október 21-én. Fotó: KOB TV News / Handout / Reuters)

Rovatok