Index Vakbarát Hírportál

Ez a képregény még Vonnegutnak is tetszene

2021. november 11., csütörtök 10:38

1922. november 11-én született Kurt Vonnegut. A (majdnem kerek) évforduló alkalmából új képregény készült legismertebb regényéből.

Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhíd című regénye a világirodalom egyik legismertebb, egyszersmind legkülönösebb háborúellenes műve, amely kíméletlenül őszinte társadalomkritikával dolgozza fel Drezda 1945-ös terrorbombázását. Az 1969-es megjelenése óta kultregénnyé vált írás a szerző személyes tapasztalatai alapján íródott, de sci-fi-elemekkel is feldobja a szarkasztikus művet. 


A történet főszereplője, Billy Pilgrim a második világháború káoszában váratlanul „elszabadul” az időben. A fiú szakadatlanul ingázik múlt és jövő, tébolyult valóság és burjánzó fantázia, képtelen karakterek és abszurd szituációk között. Kalandos útja Drezda romjaitól a háború utáni Amerikán át az egészen távoli Tralfamador bolygóig vezet, ahol megtanulja, hogy a halál jelentéktelen, a szabad akarat pedig merő illúzió. 

Kurt Vonnegut klasszikusa ezúttal képregényként elevenedik meg Ryan North szöveghű adaptálásában, valamint Albert Monteys olykor apokaliptikusan komor, máskor pszichedelikusan harsány, de mindig lenyűgöző rajzain keresztül

– olvasható a vadonatúj kötet ajánlójában. 

A könyv az amerikai Arcahia Entertainment képregény kiadó részére készült, magyar változata a Helikon Kiadó gondozásában kerül az olvasók elé. Az adaptáció új megvilágításba helyezi a sztorit, szó szerint életre kelti a sokszor tudományos kicsengésű, máskor csapongó, néha magasröptű filozofálgatásba forduló szöveget. Vonnegut stílusához remekül illik ez a zsáner, hiszen a képregények jelentős része sci-fi műfajú, ráadásul a szerző maga is előszeretettel rajzolt.

Vonnegut – aki saját szavaival élve minden egyes halott emberen keresett két vagy három dollárt – maga is megjelenik a grafikákon, sőt: rögtön vele indít a képregény. Az első ábra egy oszlophoz kötözött férfit ábrázol, akire három sisakos katona szegez egy-egy fegyvert. 

Ez az egész megtörtént Kurttel. Többé-kevésbé

– áll a felirat. Ez csak Vonnegut lehet!

Az első oldal ismerteti a sztori valós elemeit, melyeket Vonnegut amerikai hadifogolyként élt át Drezdában: olvashatunk a bajtársairól, a barátairól és az ellenségeiről is. Néhány oldallal később felsorakoznak a regény mellékszereplői. 

Egytől egyig igazi karakterek: Roland Weary, az ostoba, kegyetlen és népszerűtlen fiú, aki tizennyolc évesen már a dicsőség megszállottja. Paul Lazzaro, a tébolyult autótolvaj, aki listát vezet mindazokról, akik ellen halálos bosszút forral. Kilgore Trout, a sikertelen sci-fi-író. Edgar Derby, a derék tanár és teniszoktató, a történet egyik legfőbb karaktere. Howard W. Campbell, Jr., az amerikai náci. Valencia Merble, Billy felesége, közös gyermekeik anyja. Montana Wildhack, a dekoratív szexmunkás. Eliot Rosewater, a Kilgore Trout-rajongó milliomos. És persze a tralfamadoriak, vagyis a telepatikusan kommunikáló, barátságos, röhejes kinézetű földönkívüliek, akik négy dimenzióban látnak. 

Az ötös számú vágóhíd nehezen emészthető regény, és nem csak a történet súlya miatt. A sztori megértése komoly olvasói figyelmet igényel, a szöveghez szervesen kapcsolódó grafikák révén azonban újabb dimenzióval gazdagodott Vonnegut hatodik, az írói világhírt meghozó regénye. Így megy ez.

(Borítókép: Helikon Kiadó)

Rovatok