Index Vakbarát Hírportál

Szente Vajk musicallel kezelné Demeter Szilárd színházfóbiáját

2021. november 11., csütörtök 21:05

Vidnyánszky Attila és Szente Vajk is előadásra invitálja Demeter Szilárdot, Petőcz András író viszont úgy látja, hogy egy hivatalnok ne kritizáljon.

Máig sem csitult el a közéleti vihar, melyet Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, könnyűzenéért felelős miniszteri biztos, és még számos egyéb kultúrpolitikához tartozó terület irányítója Telexnek adott hétfői interjúja keltett.

A politikus azóta hangsúlyozta, hogy erősen megvágták a közzétett anyagot, de ettől függetlenül valóban elmondta benne azt, hogy „Személyes történet alapján, gyűlölöm a színházat. Ha színházba kell mennem, az olyan, mint másoknak a fogászat.”

A videóban azt is elhangzott, hogy ha rajta állna, valószínűleg a magyar irodalom 80 százalékát kukázná, és azt mondaná rá, hogy sajnos nem jó.

Tegnap a Mandinerben  vitairatot tett közre, melyben részletesen fejti ki a rövidre vágott telexes interjúban megfogalmazott gondolatait.

Az Index kérdésére Oberfrank Pál rendező, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója azt válaszolta, hogy mindig is voltak olyan emberek, akik szerettek sommásan fogalmazni, nagyokat mondani. Az ilyen megnyilvánulásokat teátrálisnak tartja, bár azt is gondolja, hogy egy ilyen erős megfogalmazás „talán átmegy”.

„Annyi minden van a hírportálokon, hogy talán már meg se halljuk egymást. Ezt persze meghalljuk. Nem veszem annyira komolyan az ilyesmit. A másik oldalról hallottam már olyat is, hogy az erdélyi költészet, irodalom nem lényeges, nem értékes, a nyugatosok csináltak mindent. Nyilván ott van az igazság, hogy mindent be kell fogadni, ami értékes. Egy ilyen vita legföljebb gumicsont. Ráugrunk, csócsáljuk, egy napig tart” – foglalta össze véleményét a rendező.

Petőcz András író úgy látja, hogy Demeter Szilárd csak egy hivatalnok. Az a dolga, hogy vezesse a hivatalát, és azoknak akikből él – az ő esetében ezek az írók, illetve tágabb értelemben a kortárs magyar irodalom – a lehető legjobb tudása szerint biztosítsa a megfelelő körülményeket. Se szidni, se dicsérni nincs joga, mert nem magánember.

Petőcz András emlékezete szerint ilyen típusú értékelést az írókkal kapcsolatban utoljára Révai József engedett meg magának a Rákosi korszakban.

Lehet, hogy morgott valamit Aczél György, vagy egy Tóth Dezső nevű kultúrhivatalnok a nyolcvanas években, de ilyen kijelentésekre tőlük sem emlékszem. Demeter Szilárd nem irodalomtörténész, ilyen értelemben nem szakmabeli. Az sem feladata, hogy megdicsérje Kemény Istvánt, vagy Lovasi Andrást. Tehát zenészeket se dicsérjen. Senkit se minősítsen, mert ez szereptévesztés. Hivatalnokként tartsa meg magának a személyes véleményét, mert senki sem kíváncsi arra, hogy ő mit gondol Parti Nagy, vagy bárki irodalmi, zenei, vagy egyéb művészi teljesítményéről.

Szente Vajk színész, rendező annyit fűzött a témához, hogy színházi szempontból  nézőként tudja definiálni Demeter Szilárdot. Teljesen elfogadhatónak tartja, ha valaki személyes okokból nem szereti a színházat, de ő mégis megpróbál változtatni rajta. Ennek érdekében – és egyébként is – eddig három alkalommal hívták Demeter Szilárdot a Puskás musicalre.

Eleddig nem jött, de biztos vagyok benne, hogy máshogy nyilatkozna a színházról, ha megnézi az előadást. Ha eljön és megnézi, kérdezzék meg újra, és tuti, hogy mást fog mondani. Nagyon várom, ezúton is hívom.

Az elmúlt napokban magyar értelmiségiek egész sora érezte úgy, hogy reagálni kell a politikus szavaira. Keményen fogalmazott kollégája és barátja, Parti Nagy Lajos, valamint az egész kortárs magyar irodalom védelmében Závada Pál. Az író nyilvánosságnak szánt válaszában többek közt leírja: „Jóérzésű ember undorral fordul el az ilyen viselkedéstől. De minderre rá is legyinthetnénk – bolond likból bolond szél fúj –, ha nem az volna a képtelen, méltatlan és a magyar kultúrát megalázóan provokáló helyzet, hogy ez az illető mekkora hatalommal bír, és hogy milyen híven képezi le a regnáló kormányzat értékrendjét és stílusát is.

A regényíró költőként is színházi szerzőként is sikeres fia, Závada Péter szerint nem irányíthatja a kultúrát, aki lenézi azt.

Megírta véleményét Nyáry Krisztián egy Örkény István novellát idézve, Grecsó Krisztián szerint a PIM igazgatója szándékosan provokál és tapos bele művészeti ágakba. Péterfy Gergely író, egyetemi tanár úgy véli, hogy civilizált országban egy ilyen gesztus után lemondana a terület irányítója, sőt még Bakáts Tibor is közzétette amit a témával kapcsolatban relevánsnak tartott, miszerint Demeter nála „a hónap dolgozója”.

Kormánypárti oldalról a volt fideszes országgyűlési képviselő, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Gulyás Dénes „levenné a sakktábláról” Demeter Szilárdot. Még Fürjes Balázs államtitkár is kifejezte ellenvéleményét, ami azt jelzi, hogy nem csak ellenzéki oldalon verték ki a biztosítékot a kultúrpolitikus sommás kijelentései.

A Blikknek adott interjújában Demeter Szilárd elárulta, hogy Vidnyánszky Attila meghívta a Nemzeti Színházba, hogy megváltoztassa nézői attitűdjét.

Rovatok