Index Vakbarát Hírportál

Európai Filmdíjat nyert a Természetes fény látványtervezője

2021. november 16., kedd 16:50

Ágh Mártont díjazza idén az Európai Filmakadémia a Nagy Dénes rendezésében készült, Természetes fény című film látványtervéért.

A második világháborúban játszódó filmben magyar katonák kutatnak orosz partizánok után a megszállt Szovjetunió területén. A történetet Semetka István (Szabó Ferenc) szakaszvezető szemszögéből ismerjük meg, aki nem hős, nem szenvedő, csak egy katona, aki testközelből figyeli a körülötte lángba boruló világot.

A látványvilágot Dobos Tamás operatőr rögzítette, sötét, szürke képei tükrözik a természet hidegségét egy kaotikus, háború sújtotta környezetben. Ahogy menetelnek az erdőben, a színek még nyomasztóbbá teszik a jelenetet, a ködszerű hangulatban csak a piros bogyóknak és a világítóan fehér tejnek van színe.

Ágh Márton munkáit számos sikeres filmben és színházban láthattuk. Az ő látványtervei jelennek meg a Saul fia, a Drakulics elvtárs és a Jupiter holdja című filmben. A filmes világon kívül a Proton Színház díszleteit is tervezi, olyan darabokban dolgozott, mint A jég, A felhő, Demencia.

Nagy Dénes első mozifilmjét az idei Berlinálén mutatták be, ahol a legjobb rendezésért elnyerte az Ezüst Medve-díjat. A magyar rendezők között ő kapta meg először a legjobb elsőfilmesnek járó filmes trófeát. A Závada Pál azonos című regénye alapján készült háborús történetet szeptember óta játsszák a hazai mozikban.

A nagy presztízsű Európai Filmdíjakért 53 mozifilm alkotói versenyeztek idén, amelyet az európai filmtermés javából választottak ki. A díjakat 26 kategóriában adják át decemberben Berlinben.

Mint korábban az Index is megírta, az Európai Filmakadémia életműdíjjal ismeri el Mészáros Márta egyedülálló hozzájárulását a világ filmművészetéhez.

Rovatok