Index Vakbarát Hírportál

Elindult a Virtuózok, a nemzetközi tehetségkutató verseny

2021. november 24., szerda 18:59

Második alkalommal valósul meg nemzetközi szinten az első magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató, a péntek esténként a Duna Televízióban látható Virtuózok. Idén Horvátország is csatlakozott a visegrádi négyekhez.

Péntek esténként hétről hétre újra izgulhatunk, ki lesz az öt ország idei legtehetségesebb ifjú versenyzője. A műsor és mentorprogram célja, azon túl, hogy bemutassa a részt vevő országok komolyzenei sokszínűségét, az, hogy a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúránkat is népszerűsítse.

A hazai tehetségek két válogató adásban mutatkoznak be, közülük a zsűri által kiválasztott két-két fiatal már a két nemzetközi elődöntő során mérettetik meg.

A döntőben minden országból két ifjú előadóval találkozhat újra a közönség. A műsorban lesznek különdíjasok, illetve extra produkciók is. A magyar válogató adásokban visszatér a népszerű komolyzenei műsorvezető, Bősze Ádám zenetörténész.

A zsűriben a hazai komolyzenei élet legelismertebb képviselői foglalnak helyet:

A nemzetközi zsűriben a részt vevő országok zenei szaktekintélyei ülnek:

Miklósa Erika a nemzetközi zsűriben is részt vesz. Az egyszemélyes szuperzsűri szerepét Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmester tölti be.

A nemzetközi adások két házigazdája ebben az évadban is Ida Nowakowska lengyel színésznő-műsorvezető és a népszerű német műsorvezető, Thomas Gottschalk. 

A világhírű médiaszemélyiség szerint nincs különbség a klasszikus zene és a szórakoztatás között, „mind a kettő csontig hatol és szenvedélyeket vált ki”. Hazánk legnagyobb komolyzenei tehetségkutatójával a fiatalok egyedülálló lehetőséget kapnak szakmai fejlődésükhöz. A fiú-lány megoszlás a magyar castingos versenyzők között körülbelül fele-fele arányú.

A jövő zenéjének támogatása, a komplex tehetséggondozás a Virtuózok-produkció egyik legfontosabb célja

− fogalmazta meg a műsorral kapcsolatban Peller Mariann, a műsor ötletgazdája, a Virtuózok alapítója és producere.

A magyar válogató első adásának legszebb pillanatai a fenti videókon már megtekinthetők, szombaton pedig itt, az Indexen a Virtuózok idei, második magyar válogatójának legérdekesebb pillanataival jelentkezünk.

Rovatok