Index Vakbarát Hírportál

Kiállítás nyílt Sisi családja címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban

2021. november 26., péntek 17:17

Kiállítás nyílt pénteken Erzsébet magyar királyné családjáról Wittelsbachok – Sisi családja címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A látogatók betekintést nyerhetnek a fiatal Erzsébet bajorországi életébe, megjelenik a kiállításban a gyűlölt anyós, Zsófia főhercegné és egy kedves nagynéni, a magyarok által is nagyra becsült Karolina Auguszta királyné is – ismertette a kiállítás megnyitóján Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja. 

A kiállítás azonban a XIX. századnál jóval hosszabb időt, több száz évet foglal magába, ugyanis a magyar–bajor kapcsolatok története Szent István bajor feleségétől, boldog Gizellától kezdve terjed Erzsébet királyné koráig. Ezen belül mintegy hét évszázadon (731 éven) ível át a Bajorországot uraló Wittelsbach-család története, akik összesen két császárt, tizenhat királyt és harminchét választófejedelmet adtak Európának – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter azt is kiemelte, hogy Magyarország a náci Németország idején Sárváron menedéket adott a Wittelsbach-családnak. De Magyarország sem felejti el mindazt a jót, amit történelmünk nehéz pillanataiban értünk tettek – tette hozzá, hangsúlyozva: Európa számára fontos, hogy ismerje azokat a kapcsolatokat, amelyek a nemzeteket egymáshoz fűzik, hiszen ha elengedjük a múltat, akkor valójában egymást engedjük el. Ez különösen fontos ma, amikor a jelenben választott út, a különböző társadalmi fejlődés és értékek melletti döntések nem közelítenek, hanem távolítanak bennünket – mondta Gulyás Gergely. 

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mindeközben azt mondta: a tárlat aktualitását az adja, hogy száz évvel ezelőtt Magyarországon halt meg Bajorország utolsó királya, III. Lajos. 

A kiállításon 88 eredeti műtárgyat – köztük festményeket, ötvöstárgyakat, porcelánokat, fotókat és viseletdarabok – mutatnak be. Az időszakos tárlaton Erzsébet királyné kalapja, főkötője, alsószoknyája, személyes rendi ékszere mellett korabeli fényképek is megtekinthetők lesznek. 

A Magyar Nemzeti Múzeum gazdag gyűjteményeiből kiválasztott tárgyakat úgy egészítették ki közgyűjtemények és magángyűjtők segítségével, hogy a látogatók látványos képet kaphassanak a bajor–magyar kapcsolatok ezeréves történelméről, kiemelten a Wittelsbach-családról. A hazai gyűjtemények válogatott tárgyai mellett láthatók Münchenből érkezett műalkotások is, két festményt egy Wittelsbach herceg palotájának faláról akasztottak le.

A kiállításon első alkalommal láthatják az érdeklődők a múzeum egyik legfontosabb idei vásárlását, azt a koronázásipalást-töredéket, amelyet I. Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné koronázása előtt végzett javításakor tett el emlékbe az egyik mesterember. A tárlat 2022. február 20-ig lesz látogatható. 

(via MTI)

Rovatok