Index Vakbarát Hírportál

6,8 milliárd forintból rendez Budapest Színházi Olimpiát

2021. december 4., szombat 15:18

Mégis lesz olimpia Budapesten. Ám kis hazánk nem az ötkarikás játékokat szervezi 2023-ban, hanem a Színházi Olimpia megrendezésére kaptunk jogot, amit a kormány 6,8 milliárddal támogat – derül ki a Magyar Közlönyben kiadott kormányhatározatból.

Elismerve a Színházi Olimpia 2023. évi magyarországi megrendezésének kiemelt kultúrstratégiai jelentőségét, továbbá nemzeti identitásunk és nemzeti értékeink a nemzetközi közösséggel való megismertetése fontosságában játszott szerepét, egyetért a Színházi Olimpia 2022. évi előkészületeihez és a 2023. évi megrendezéséhez szükséges központi költségvetési forrás biztosításával

– olvasható az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban, ami felhívja a pénzügyminisztert, hogy mindezek megvalósítása érdekében az emberi erőforrások minisztere bevonásával gondoskodjon az állami támogatásról, amely két ütemben érkezik majd:

A Színház.org szerint a miniszterelnök csütörtökön a karmelita kolostorban fogadta Theodórosz Terzopulosz görög rendezőt, a Színházi Olimpia alapítóját, illetve Valerij Fokin orosz színházi rendezőt, akik a VII. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra érkeztek Magyarországra, valamint Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját.

Theodórosz Terzopulosz még 2020 januárjában jelentette be, hogy Magyarország nyerte el a 2023-as, 10. Színházi Olimpia rendezési jogát. Az eseményt Madách Imre születésének 200. évfordulóján tartják meg, a Nemzeti Színház éves Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozójával egybekötve.

A Színházi Olimpiát 1994-ben Teodórosz Terzopulosz kezdeményezésére alapították meg. Létrejöttének célja a különböző színházi kultúrák és iskolák összekötése egy fesztivál égisze alatt, ahol a szakma és a közönség átfogó képet kaphat a világ színházművészetének örökségéről és a kortárs színházi tendenciákról.

Rovatok