Index Vakbarát Hírportál

Most először szólal meg Händel József-oratóriuma Magyarországon

2021. december 8., szerda 14:21

Händel József és testvérei című oratóriumának magyarországi bemutatóját tartja csütörtökön a Savaria Barokk Zenekar és a Magyar Händel Társaság Budapesten, a Zeneakadémián – számolt be az MTI. A szervezők közleménye szerint az előadás címszerepét, Józsefet Balogh Eszter jeleníti meg. Fellép Jekl László, Megyesi Zoltán, Kéringer László, Ducza Nóra, Bakos Kornélia, Jónás Krisztina, a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Barokk Zenekar Németh Pál vezényletével. Az előadás nyelve angol, de a magyar fordítást feliratozva olvashatja a közönség.

Händel 1743 nyarán fejezte be József és testvérei című oratóriumát. József történetét a szövegíró nem a kezdetétől jeleníti meg, joggal feltételezve, hogy a hallgatóság ismeri. A szerző ezért költői formát választ az eseményekből szabadon válogatva. Az oratórium története a börtönben kezdődik, ahol József a sorsát panaszolja.

A Savaria Barokk Zenekar és a Magyar Händel Társaság minden évben bemutat legalább egy nagy Händel-oratóriumot, elsősorban olyanokat, amelyek azelőtt még nem szólaltak meg Magyarországon.

Rovatok