Index Vakbarát Hírportál

Egy lakás áráért vették meg a Teleki-kastélyt

2021. december 22., szerda 10:32

A műemléképületet a romániai Máramaros megye önkormányzata vásárolta meg.

Szatmár megyében áll egy neoreneszánsz kastély, amit szinte már meztelenre vetkőztetett az idő. Historizáló stílusjegyei viszont még mindig hitelesen beszélnek a múltról, és üresen tátongó ablakkeretei mögé nézve is könnyű elképzelni, hogy egykor, a 19. században egy család nyári szállásaként élettel teltek meg terei. Ez a Teleki-kastély, ami egy megmentésre váró műemléképület.

Most minden esély megvan arra, hogy a szebb napokat is megélt kastély újra régi pompájában tündököljön.

A Máramaros Megyei Tanács elfogadta a pribékfalvi Teleki Géza-kastély megvásárlásáról szóló határozattervezetet 210 ezer euró értékben, ami nagyjából egy budapesti belvárosi lakás árának felel meg (ez Kolozsvári viszonylatban is egy három-négy szobás lakás árának felel meg körülbelül). A tervek szerint jövőre pályáznak a kastély felújítására, amit ha sikerült elvégezni, akkor szeretnék bevonni a műemléképületet a környék turisztikai körforgásába – derül ki a Máramaros.ro cikkéből.

Jövőre pályázunk a kastély rehabilitációjára, majd a későbbiekben bevezetjük a máramarosi turisztikai és múzeumi körforgásba. Az épület egy 6727 négyzetméteres telekből, egy 589 négyzetméteres kastélyépületből és egy 296 négyzetméteres melléképületből áll.

– mondta Ionel Bogdan, a Máramaros Megyei Tanács elnöke.

A kastély 1879-től 1941-ig gróf Teleki Pál, Teleki Géza fiának igazgatása alatt állt. 1897-ben a kastélyt eklektikus stílusban korszerűsítették és magasították. 1949 óta az épületet államosították, a kommunista rezsim idején az épületet különböző célokra használták, például KAP-székháznak, mozinak vagy gabonaraktárnak is.

Rovatok