Index Vakbarát Hírportál

Két éve halt meg Gesztesi Károly

2022. január 4., kedd 21:05

A színész autóvezetés közben kapott infarktust, halálát a rajongók a mai napig nem fogták fel.

Nincs olyan magyar, aki ne ismerte volna Gesztesi Károlyt. Mind láttuk őt színpadon, tévében vagy mozivásznon. Szerepelt a Csak szex és más semmi, a Magyar vándor, a Valami Amerika, a Szuperbojz, az Egy bolond százat csinál című filmekben, a Jóban Rosszban című sorozattal pedig napi szinten költözött be a tévénézők nappalijába.

Különleges és egyedi orgánuma miatt a magyar szinkron szakmának egyik legfoglalkoztatottabb embere volt, rengeteg karakternek kölcsönözte hangját. Ő volt a Trónok harcában Robert Baratheon, a Shrek című animációs filmekben a zöld ogre, a Szörny Rt. Című mesében a plüssmackószerű Sullivan, a Hegylakó című sorozatban Duncan MacLeod hangja, valamint ő szólaltatta meg a Ponyvaregényben Quentin Tarantinot is.

1963. április 16-án született Budapesten. Születésekor Tóth Károlyként anyakönyvezték, később felvette édesanyja második férjének nevét. Három házasságából öt gyermeke született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára másodjára nyert felvételt. 1988-tól 1990-ig a Thália Színház társaságának tagja volt. Ezután Hollandiába utazott néhány hónapra. Az 1990–1991-es évadra a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt. 1992–1993-ban a József Attila Színház társulatának tagja volt. 1994 és 1998 között a Vígszínház társulatának volt a tagja. 1998 óta szabadúszó színészként dolgozott.

Gesztesi Károly 2020. január 4-én vezetés közben lett rosszul, később megállapították, hogy infarktust kapott. Kocsijával félreállt, ám hiába jött gyorsan a segítség, és próbálták ötven percen keresztül újraéleszteni, nem jártak sikerrel. A színész 56 éves korában hunyt el.

(Borítókép: Gesztesi Károly 2012. augusztus 14-én. Fotó: Zih Zsolt / MTI)

Rovatok