Index Vakbarát Hírportál

A szellemileg sérült törpe növésű férfi csak azt szeretné, ha elfogadnák olyannak, amilyen

2022. január 4., kedd 17:03

Samko története a Spinoza Színházban mesél nekünk a kisember tragédiájáról és arról, milyen lélekroncsoló, ha úgy éljük az életünket, hogy ne lógjunk ki a sorból.

Samko egy fogyatékos, törpe növésű férfi, aki a szlovákiai Komáromban él. Naphosszat a várost járja, papírt gyűjt, és jobb híján figyel. Kirekesztő társadalomban él, viszont nagyon szeretne megfelelni a rendszernek. Kompenzálván azt, hogy más, mint az átlag, besúgónak áll. Motivációja, hogy ne lógjon ki a sorból, és elfogadják, pedig olyannyira erős, hogy túléli a hatalmat is. Erről szól a Pionírszív című előadás.

A történetet Daniela Kapitanová szlovák rendezőnő írta meg Könyv a temetőről című regényében. Az íróvá avanzsált szerző Samko Tále néven publikálta első kötetét, így hónapokon keresztül lázban tartotta a szlovákokat, hogy a név mögött valóban egy negyvenes szellemi fogyatékos férfi bújik meg, vagy valaki más.

A regénybe többek között azokat a meglátásait és félelmeit írta bele, amelyeket a növekvő szlovák–magyar konfliktusból tapasztalt. Ebből a műből készített színpadi adaptációt Mészáros Tünde fordításában Ari-Nagy Barbara dramaturg, Szenteczki Zita rendező és Bíró Kriszta színész. A darabot az Örkény Színházban mutatták be 2018-ban, majd a Spinoza Színházba költözött, ám a pandémia hamar behúzta kéretlen vörös függönyét, így a Pionírszív egy előadást élt meg az új helyszínen.

Bíró Kriszta alakítja a főszerepet, és most, hogy leporolták a darabot, a Színház Online készített interjút a magyar színésznővel.

Szóba került a kérdés, hogy nőként milyen férfit játszani, hiszen a mai napig szokatlan rendezői döntés, hogy nőkre osszanak férfiszerepeket. Bíró Kriszta elmesélte, hogy amikor olvasta a regényt, már akkor nem nélkülinek érezte Samko karakterét, így amikor feltámadt benne az igény a szerep megformálására, vette a bátorságot, és írt Daniela Kapitanová írónőnek, aki színházi ember lévén egyből rábólintott a kérésre.

Nőként férfit és értelmi fogyatékost játszani egyértelműen jó kihívás. Samko Tále értelmi fogyatékossága annyit jelent, hogy 44 évesen egy 12 éves gyerek értelmi és érzelmi színvonalán van, amit elvtelenül kihasznál valaki, így az élete kényszerpályára kerül. De többet nem árulok el, derüljön ki az előadásból. Férfit játszani én nagyon szeretek. Mindig izgalmas megalkotni a figurát, hogy ne bohóctréfa, ne utánzás, hanem valódi ember legyen. Egy férfi, akit nő játszik – hiszen játszani alapvetően jó. Évszázadokon keresztül Angliában a női szerepeket is férfiak játszották, és ezt mindenki elfogadta, senki nem ütközött meg rajta. Miért ne lehetne időnként fordítva is?

A színésznő arról is mesélt, hogy a darab azért költözött át 2020-ban a Spinoza Színházba az Örkény Színház Stúdiójából, mert az Örkény sok előadást tűzött műsorra, így a Pionírszív lekerült, amit a Spinoza szerencsére tárt karokkal fogadott.

Ez továbbra is az Örkény Színház produkciója, csak a Spinoza Színház biztosít neki teret. Teljesen át kellett alakítani az egészet, hiszen az Örkény Stúdiójában egy komplett kis varázslakást alkotott meg a látványtervező, Juhász Nóra. Ez a Spinozában nem működik, így változtattunk. Abban reménykedem, mivel a szöveg és a figura is erős és mulatságos-szívszorító, hogy Samko Tále sikeresen átköltözhet a Spinozába, pont úgy, ahogyan a nagypapája lakásából átköltözött a sajátjába.

A teljes interjút itt tudják elolvasni, a Pionírszív című előadást pedig január 13-án láthatják az érdeklődők.

(Borítókép: Bíró Kriszta a Pionírszív című darabban. Fotó: Horváth Judit)

Rovatok