Index Vakbarát Hírportál

Igaz történetek a Katona színpadán

2022. január 9., vasárnap 06:01 | aznap frissítve

Gyermekotthonban élő, hátrányos helyzetű gyerekek is játszanak abban a színdarabban, amelyet az Aurora Egyesület állít színpadra igaz történetek alapján.

Az Aurora Egyesület olyan színházi produkciót hozott létre Neked szól a taps – Ébredj! címmel, amelyben gyermekotthonban élő, hátrányos helyzetű gyerekek is szerepelnek, az előadás tulajdonképpen róluk szól. A darabot az ő élettörténeteikből, illetve a NENESZ Egyesület (Nevelőközösségek Nemzetközi Szövetsége a Magyar Gyermekekért) által kiadott Emlékszem. Megérintett... A gyermekvédelem és a szociális ellátás igaz történetei című könyv alapján írta Kiss-Ochtinszky Judit az egyesület tagjaival közösen. A kötetben a szociális ellátásban élők, illetve az ellátórendszerben dolgozók megdöbbentő és példaértékű, őszinte és önkritikus történetei olvashatók.

Az előadás betétdalát Horányi Juli írta, amelyhez videóklip is készült:

A gyerekek a próbákért és az előadásokért fizetést kapnak, a jegybevételből az egyesület azokat a gyermekotthonokat támogatja, ahol ők élnek. „Az előadás azért született, mert fontosnak tartjuk, hogy olyanokkal is megismertessük, megszerettessük a film- és színházművészetet, akiknek az életkörülményeikből adódóan nincs erre lehetőségük. Az igazi, valódi történeteket szeretjük, kezdetektől szívügyünknek tekintjük a tehetséggondozást” – írják az Aurora Egyesület tagjai.

A január 20-i előadásban Osváth Judit, Georgita Máté Dezső, Miklós Marcell, Hegedűs Tímea, Kátai Alíz és Szabó István játszik, közreműködik Kálloy Molnár Péter, a rendező Miklós Marcell. A helyszín a Katona József Színház.

(Borítókép: Gyuricza Mátyás / Aurora Egyesület)

Rovatok