Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Nemzeti Múzeum a Facebookon védi Kásler Miklóst

2022. január 14., péntek 12:26 | aznap frissítve

A közlemény nem reagált a kiállításnak hátat fordító tudósok felháborodására.

Facebook bejegyzésben reagált a Magyar Nemzeti Múzeum a sajtóban megjelent hírre, miszerint decemberben Kásler Miklós miniszter indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmentette az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített, márciusban nyíló kiállítás kurátorait, és a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézet kezébe helyezte.

A nyilatkozat kitér arra, hogy Kásler Miklós decemberi kérésére a Magyar Nemzeti Múzeum két kurátora mellé csatlakozott a másik két társszervező, a Magyarságkutató Intézet és a Szent István Király Múzeum két-két kurátora is, hogy minél nagyobb konszenzus övezze a kiállítást.

Majd a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója javasolta, hogy egy kurátor fogja össze a kiállítás szakmai irányítását. Ezt a személyt végül a Magyarságkutató Intézet jelölte ki, így Makoldi Miklós lett a kiállítás vezetője.

A kurátor személyét mindhárom fél elfogadta, s mindenben segítik a munkáját. A kiállítást kísérő tanulmánykötet tartalma az azt szerkesztő kurátor kompetenciája, abba az konzorciumi intézmények vezetői nem szólnak bele.

– olvasható a nyilatkozatban, amit L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Horváth-Lugossy Gábor a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, Pokrovenszki Krisztián a Szent István Király Múzeum igazgatója írt alá.

Arra nem reagált az intézmény, hogy „az új fenntartói iránymutatások figyelembevételével” eszközölt szerkezeti és tartalmi változtatások miatt az addig a pontig 90 százalékban kész projektben szereplő tudósok nagy része jelezte az új kurátornak, nem adják nevüket a kiállításhoz, a katalógushoz elkészült tanulmányaik megjelenését pedig letiltják.

Ugyanis Makoldi vezetésével új irányvonalat komplett témák és irányvonalak kerülnek ki a már majdnem kész tárlatból, például teljesen kihúzták a honfoglalás idején helyben talált népességről szóló részt, illetve az Árpád-korban Magyarországra költözött idegen népcsoportoknak (muszlimok, zsidók, a kései nomádok) szentelt tanulmányt.

(Borítókép: L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója 2021. december 20-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)

 

Rovatok