Index Vakbarát Hírportál

Fusson szombati maratont a zseniális Richard Straussal!

2022. január 19., szerda 21:45

Január 22-én koncerteken és filmvetítésen sorjáznak délelőttől estig Richard Strauss opusai a Müpában. Az első koncert délelőtt fél 11-kor kezdődik, az utolsó 21 órakor.

A Müpa és a Fesztiválzenekar közös maratonja Richard Strauss életművének koncerttermi műfajaiból válogat, és arra törekszik, hogy felidézze az ismert darabokat, és felfedezze az ismeretleneket.

Az ezerarcú, ellentmondásos, de zseniális

Richard Strauss 1864-ben született és 1949-ben halt meg, jócskán részesült tehát a XIX. és a XX. század szemléletformáló hatásaiból. Írt utóromantikus műveket, meg tudott szólalni a modernség, az expresszionizmus vagy a neoklasszicizmus hangján, és zenéje az irányzat megszületése előtt mutatja fel a posztmodernre jellemző tulajdonságokat. Nem gyártott elméleteket, hivatalnoki rendszerességgel komponált, írt mindent, ami egy nagy életműhöz kell. Csodálták és utálták – de senki sem volt közömbös iránta. Megkerülhetetlen, a legnagyobbak méltó társa.

A Müpa honlapján is olvasható leírásból kiderül, hogy a koncertmaratonon hallhatunk nagy szimfonikus költeményeket és versenyműveket, de rácsodálkozhatunk a kórusok és dalok, zongora- és kamaraművek szépségére is.

A pódiumra olyan kiválóságok lépnek, mint

A Concerto Budapest az Indexen is számos kiváló élő koncertet adott, ezekről ide kattintva többet is megtudhatnak.

A Müpa Strauss-maraton koncertjein Farkas Róbert, Rajna Martin, Vass András, Takács-Nagy Gábor és Fischer Iván  vezényel, a zongoránál pedig a legkiválóbb művészek váltják egymást: Várjon Dénes, Palojtay János, Mali Emese, Báll Dávid és Lajkó István.

A vokális zene kedvelői a Nemzeti Énekkar, Pasztircsák Polina, Eleanor Lyons hangjában gyönyörködhetnek.

A szombati koncertekről a Müpa honlapján további, részletes információkat is megtalálhatnak.

(Borítókép: A Müpa épülete 2022. január 15-én. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok