Index Vakbarát Hírportál

Februárban jönnek a finnek

2022. január 20., csütörtök 12:37

Újra Finn Filmnapok a Toldi moziban 2022. február 16–20. között.

Nemzetközi filmfesztiválok nyertes filmjeivel, kerekasztal-beszélgetésekkel, mesterkurzussal, finn–magyar egyetemi projekttel érkezik a 11. Finn Filmnapok a Toldi moziba 2022. február 16–20. között. Azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetővé tesznek alkotásokat a szervezők. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal látható.

Az esemény nyitófilmje Zaida Bergroth rendezése, a Tove lesz. A film Tove Janssonról, a mumin nevű figurák megalkotójaként ismert finn–svéd művészről, illetve a háború utáni Helsinkiben töltött életéről szól.

 A fesztivál egyik kiemelkedő darabja A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című film. A film elnyerte az idei évi velencei filmfesztivál közönségdíját, valamint része volt az Ázsia legnagyobb filmfesztiváljának számító Busan filmfesztivál programjának. A film a vak és mellkasától lefelé lebénult Jaakko perspektíváját mutatja be. Jaakko úgy dönt, hogy elindul felkeresni szerelmét, Sirpát – ehhez pedig öt idegen segítségére lesz szüksége.

Február 19-én hét fontos rövidfilmet láthatnak az érdeklődők. Az alkotások között megtalálhatók ismert filmesek, filmes diákok, friss diplomások munkái.

A fesztivál utolsó napján Mohamed El Aboudi rendezése, a School of Hope című dokumentumfilmet vetítik. A film egy aprócska iskola fejlődését követi a marokkói sivatag közepén. Az iskolába jár néhány gyermek a nomád ulad bukaisz törzsből. A törzs életmódját veszélyezteti a globális felmelegedés okozta aszály.

A nyitófilm után a Tove főszereplőjével, Alma Pöystivel lesz lehetőség beszélgetni, valamint január 19-én A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot rendezőjét, Teemu Nikkit lehet kérdeni. Teemu Nikki filmrendező február 18-án regisztrációhoz kötött, angol nyelvű mesterkurzust is tart.

Február 20-án Mákó Rozi zeneszerző új performance-a a Finn Filmnapok alatt, a Toldi moziban debütál. Az élőben születő hangzásvilághoz Mákó Bori médiaművész komponál digitális festményeket. Az alkotópáros munkái egymásra reflektálva rajzolnak ki egy közös audiovizuális kompozíciót.

A filmnapok alatt harmadik alkalommal valósul meg a Finnagora és a Metropolitan Egyetem szervezésében létrejött hallgatói együttműködés.

Az együttműködés célja, hogy lehetőséget biztosítson hallgatóknak és friss diplomásoknak egyaránt, hogy bemutathassák rövidfilmjeiket az esemény alatt. A projekt finn és magyar résztvevőit pályázati kiírás segítségével választották ki. A részt vevő diákok útmutatásban és mesterkurzusórákban részesültek Anna Blom finn filmrendező és Márton Balázs magyar operatőr közreműködésével. Ezeket az alkotásokat láthatja a közönség a fesztivál rövidfilmszekciójában.

További információ a fesztivál honlapján olvasható.

Rovatok