Index Vakbarát Hírportál

Kásler Miklós: Magyarországon jut a legtöbb támogatás kultúrára Európában

2022. január 22., szombat 17:47

A kiegyezés óta nem történt olyan terjedelmes intézményi fejlesztés a kultúrában, mint ami jelenleg zajlik – jelentette ki Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a magyar kultúra napja alkalmából. A tárcavezető az Életközelben című videósorozat szombaton közzétett adásában kifejtette: az utolsó négy évben európai összevetésben a magyar kormány fordította a legtöbb pénzt a kultúra támogatására GDP-arányosan Európában.

Kásler Miklós kiemelte, hogy az előadóművészeknek járó támogatás a járvány alatt tavaly egymilliárd forint volt, az idei évtől pedig már kétmilliárd forintos összegnek megfelelő anyagi támogatást kapnak a kulturális szféra szereplői.

Nincs a magyar kultúrának olyan része, ahol a támogatások ne jelentek volna meg

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány előfinanszírozást kötött a művészekkel, és nem segélyeket adott nekik.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a magyar kultúra napján nyitották meg a Magyar Zene Házát.

A megnyíló új kulturális intézmény programjairól, helyiségeiről és interaktív kiállításairól lapunk kultúrarovatának arútluK című podcastműsorának vendége, a Magyar Zene Háza igazgatója, Batta András beszélt bővebben, melyet ide kattintva hallgathatnak meg.

(Borítókép: Kásler Miklós 2022. január 13-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok