Index Vakbarát Hírportál

Képregényhősök fogják díszíteni az új belga útleveleket

2022. február 6., vasárnap 13:53

A dizájn célja, hogy tisztelegjen Belgium kulturális öröksége előtt; valamint így teszik nehezebbé az esetleges hamisításokat.

Hétfőtől új kreatív útleveleket adnak ki Belgiumban, amelyekben az ország legkedveltebb képregényhősei jelennek meg. A 34 oldalas utazási dokumentumban többek között Tintin, A Hupikék Törpikék, Lucky Luke és Spike és Suzy is megjelenik majd. 

Az útlevélbe sok kép az eredeti képregényekből kerültek be, de vannak olyanok is, amelyeket csak az új stílus kedvéért rajzoltak – írja a Guardian

Olyan dizájnt választottunk ami jól reprezentálja az országunkat, és annak művészetét és kultúráját, egy kis tehetséggel, szakértéssel és humorral fűszerezve 

– mondta Sophie Wilmès, belga külügyminiszter. A külügyminisztérium egy rövid videóban mutatta be a kreatív útlevél néhány részletét.

Amíg az útlevélen szabad szemmel egy képregény jelenetének csak a sziluettje látszik, addig az UV-fény alatt megjelennek az apró részletek, mint például arckifejezések és textúrák. A Külügyminisztérium szerint ezáltal sokkal biztonságosabb lesz az utazási dokumentum, mivel ezek a kreatív elemek jelentősen megnehezítik az esetleges hamisítást. 

Van benne egy kis belga humor. Mindig jó, ha összekötjük a kellemest a hasznossal, de az útlevél ettől függetlenül mindig is egy közokirat volt és az is marad 

– jegyezte meg Wouter Poels, a külügyminisztérium szóvivője. 

Az útlevél 48 új biztonsági elemet tartalmaz, mint például vonalkódokat, lézervágott képeket és a személyazonosság igazolására szolgáló polikarbonát oldalt. Belgiumban nagy múltja van a képregényeknek, és még mindig nagyon népszerűek, annak ellenére is, hogy már nem kapnak annyi helyet az újságokban, mint korábban. 

Rovatok