Index Vakbarát Hírportál

Jövő hétvégén megszállják a busók Mohácsot

2022. február 16., szerda 13:58

Minden eddiginél több, mintegy kétezer maskarás űzi a telet február 24. és március 1. között a mohácsi busójáráson. A hat napig tartó népszokás programjaira hatvanezer érdeklődőt várnak, és várhatóan 64 busócsoport csaknem kétezer maskarása tesz meg minden tőle telhetőt a tél elűzéséért.

A szervezők tájékoztatása szerint a leglátványosabb programokat a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnapon tartják meg. A busók így február 27-én kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

A több mint 140 program között a hagyományoknak megfelelően lesz táncház, tamburakoncert, busómaszk- és kellékkiállítás, film- és könyvbemutató, kézművesvásár, de a busócsoportok is rendeznek bemutatókat, valamint a mohácsi magyar és délszláv gasztronómiában is elmerülhetnek a látogatók látványfőzések keretében.

Fő a biztonság

A járványhelyzet miatt a város központjában található Selyemgyár Kulturális Negyed udvarában új helyszínt hoztak létre, a fő állomásokhoz pedig színpadok kerülnek, így egy időben több helyszínen is lehetnek kisebb-nagyobb programok.

Idén a pandémia miatt a beltéri zenés-táncos rendezvényeket nem tartják meg, a beltéri ültetett programokon való részvételt pedig a létszám korlátozásának érdekében regisztrációhoz kötik.

Felhívták a figyelmet, hogy a busójárás kulturális rendezvénynek minősül, ezért a szabadtéri programok látogatása a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében nem kötött védettségi igazolványhoz, ugyanakkor az eseményre látogatóknak maszk viselését és lehetőséghez mérten a távolságtartást javasolja a város.

Nemrég arról írtunk, hogy a koronavírus-járvány miatt nem biztos, hogy lehet idén mohácsi busójárás. A 2021-es busójárás a pandémia miatt el is maradt.

Rovatok