Index Vakbarát Hírportál

A Netflix 40 millió euróval finanszírozza a francia-, és európai filmek gyártását

2022. február 23., szerda 15:31

A streamszolgáltató hároméves megállapodást írt alá, amelyben vállalja, hogy évi minimum 40 millió euróval (14,3 milliárd forinttal) finanszírozza francia és európai filmek gyártását.

A Netflix egyre nagyobb és nagyobb teret követel magának, ahogy újabb és újabb lehetőségeket próbál teremteni a filmgyártásban.

Friss hír szerint a szolgáltató következő lépése főleg a franciákra fog erősen fókuszálni.

Kedden aláírtak egy három évre szóló szerződést, ami a Netflix Franciaországban elért éves bevételének 4 százalékát francia-, és európai filmek finanszírozására fordítja, és legalább 30 millió eurót (10,7 milliárd forintot) fektet be francia nyelvű filmekbe.

Az elkészülő filmeket először a francia mozikban forgalmazzák, majd 15 hónappal később kerülnek be a Netflix kínálatába.

A streamingszolgáltató korábban a francia műsorszolgáltatási hatósággal kötött megállapodást arról, hogy franciaországi éves bevételeinek 20 százalékát francia sorozatok és filmek készítésére fordítja a francia audiovizuális médiaszolgáltatások szabályozásának megfelelően.

A megállapodás záradékában azt is szigorúan leszögezték, hogy a Netflix által biztosított 40 millió eurónak legalább 17 százalékát a négymillió eurónál (1,4 milliárd forintnál) kisebb költségvetésű francia nyelvű filmek finanszírozására kell fordítani.

Azért fektetünk ebbe ekkora energiát, mert szerintünk Franciaországnak jobban a kulturális élet részévé kell válnia.

– idézte a Netflix közleményét a Variety.com.

Mindeddig a Netflix az egyetlen streamingszolgáltató, amely ilyen megállapodást kötött a francia filmes szervezetekkel, és az európai országok közül egyelőre Franciaország az egyetlen, amely egy streamingszolgáltatóval ilyen egyezményt írt alá.

A Netflixnek korábban 36 hónapot kellett várnia, hogy a francia mozikban forgalmazott filmeket felvehesse kínálatába. A szolgáltató szeretné a mostani megállapodásban szereplő 15 hónapos időt még jobban lerövidíteni a következő három évben.

Tudniillik, a streamszolgáltató hároméves megállapodást írt alá, amelyben vállalja, hogy évi minimum 40 millió euróval (14,3 milliárd forinttal) finanszírozza francia és európai filmek gyártását, amelyeket a francia mozikban is forgalmaznak.

Elképzelhető, hogy a Netflix döntésében az a szigorú francia szabályozás is szerepet játszhatott, ami miatt a Netflix filmjei nem szerepelhettek a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában, mert a fesztivál megkövetelte a versenyfilmek franciaországi mozikban való forgalmazását is.

(Borítókép: Robyn Beck / AFP)

Rovatok