Index Vakbarát Hírportál

Alföldi Róbert: Most tökös férfiként kell viselkedni

2022. február 25., péntek 12:08

A Jászai Mari-díjas színész hivatalos Facebook-oldalán fejtette ki véleményét az ukrán–orosz háborúról, és leginkább arról, szerinte miként kellene ebben a helyzetben a magyar vezetésnek cselekednie.

A színész-rendező nem gondolta, hogy ilyen közeli élménye lesz 2022-ben, hogy egy ország lerohan egy másikat, méghozzá a „civilizált világ közepén”. Szerinte Vlagyimir Putyin nagyon rossz történelmi időket idéz, bár a magyar rendező számára Oroszország történelme tele van számára elfogadhatatlan és beteges vezetőkkel, akik mindig ugyanazokkal a mondatokkal igazolják agyrém területszerző lépéseiket.

Alföldi leginkább azt elemzi írásában, hogy bár Magyarország vezetői „barátjuknak” választották Oroszországot, lehet, hogy érdemes lenne ezt a barátságot átgondolni. Azzal a hasonlattal érvelt, hogy az ország egy család, a családunkat nem mi választjuk, viszont a barátainkat igen:

Ok, az ember néha téved barátai kiválasztásában. Ebből lehetnek kellemetlen helyzetek. De ez most nem egy »kellemetlen« helyzet. Ez most történelmi helyzet, amikor egy politikusnak kötelességei vannak az országával szemben. Országa minden állampolgárával szemben. Mert mi egy család vagyunk. És az ember a családját nem választhatja meg. Az adott, és azért felelősséget kell vállalni, még a barátok ellenében is. Mert a barátainkat mi választjuk, a családunkat nem.

Úgy véli, „most tökös férfiként kell viselkedni”, és be kell látni, ha tévedtünk. Alföldi szerint csakis az alapvető civilizált emberi értékeket tarthatjuk szem előtt, ezt a helyzetet pedig semmilyen üzlet és semmilyen „a rezsicsökkentés kerül veszélybe” típusú hozzáállás nem írhatja felül. Azt is kijelentette, hogy államférfiként kell viselkedni, nem pedig úgy, ahogy például Oroszország vezetője.

Ez nem baloldali vagy jobboldali gondolkodás kérdése. Ez egy megrémült és szorongó és kétségbeesett magyar állampolgár gondolkodása. Ez annak a kérdése, hogy ilyen szörnyű és fájdalmas helyzetben egy ország vezetője hogyan KELL, hogy viselkedjen.

A színész-rendező posztját a Centrál Színházban futó Network című előadásban játszott szerepének mondataival zárta:

Csak a vakhit pusztító hatalmától kell félnünk. Hogy az orrunknál fogva vezessenek minket....Mert csak egyfelé köteleződhetünk el. A másik ember felé.

(Borítókép: Alföldi Róbert rendező a budapesti Radnóti Színház új alternatív játszóhelye, a Kazinczy utca 21. szám alatti épület második emeletén kialakított Radnóti Tesla Labor bejárásán tartott sajtótájékoztatón 2019. október 30-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok