Index Vakbarát Hírportál

Grétsy László: Előbb-utóbb valaki le fog lepleződni

2022. február 26., szombat 08:16

Ahogy az Index korábban megírta, Grétsy László nyelvészt két héttel 90. születésnapja előtt távolították el a Magyar Nyelvőr című, igen rangos nyelvészeti folyóirat szerkesztőbizottságából. Ez önmagában sem túl nemes gesztus, semmi azonban az ügy hátterében lévő történésekhez és az Indexhez különböző körökből eljutó igen erős szakmai felháborodáshoz képest.

Grétsy László az a nyelvész, akinek a magas színvonalú tudományos munkát hosszú évtizedeken keresztül sikerült összeegyeztetnie a népszerűséggel, a nyelvművelés népszerűsítésével. Az egy ország által Grétsy tanár úrnak hívott szakember az Édes Anyanyelvünk felelős szerkesztője, egészen a közelmúltig pedig a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottságának tagja volt. Televízióműsorai közül legismertebb a Vágó Istvánnal közösen jegyzett Álljunk meg egy szóra!

A Magyar Nyelvőr 150 éve létező folyóirat, a nyelvművelés legfontosabb hazai fóruma, melynek csupa nyelvészeti szaktekintély volt a felelős szerkesztője,

így például csaknem négy évtizeden át Lőrincze Lajos, aki az Édes Anyanyelvünk című rádióműsor révén hasonló országos ismertséget szerzett, mint később Grétsy a tévéműsoraival. A folyóirat szorosan az MTA-hoz, konkrétan annak Nyelvművelő Bizottságához tartozott, így értelemszerűen az MTA adta ki, 1994 óta pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

2020 júliusában azonban az alapítói és a kiadói jogok is a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságához (MNYKNT) kerültek, ezt a testület élén 2012 óta működő elnök, Balázs Géza jelentette be. A hosszú és megjegyezhetetlen nevű társaság honlapján magát független egyesületként jellemzi, „amely a világ bármely részében – különösen a kisebbségekben – élő magyarság magyar anyanyelvének, kultúrájának, így anyanyelvi és kulturális önazonosságának megtartását, művelését, fejlesztését szolgálja”. 2021. szeptember 1-jéig Balázs Géza volt az elnöke, ekkor Arató Balázs váltotta a poszton. 

Arató Balázs ügyvéd, semmiféle nyelvészeti tudományos publikációja nincs, a nyelvész szakma (és a józan közvélemény) szerint teljesen érthetetlen, miért került a társaság élére.

Kutatási területe a gazdasági jog, azon belül is különösen a családi és startupvállalkozások joga.

Az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék honlapján megjelent a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottságának állásfoglalása, miszerint a testület 2021 nyarán értesült arról, hogy a folyóirat alapítói joga a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságához került, a felelős szerkesztő Keszler Borbála, a tanszék korábbi vezetője, valamint a szerkesztőbizottság tudta és jóváhagyása nélkül. Ebből a következőket tudjuk meg.

Az új alapító megkeresésünkig nem vette fel a kapcsolatot a felelős szerkesztővel és a szerkesztőbizottsággal, ugyanakkor a felelős szerkesztő leváltása és a szerkesztőbizottság átalakítása irányába tett lépéseket. Ez a körülmény megnehezítette az egy év múlva 150 éves, folyamatos megjelenésű, nagy tekintélyű, nemzetközi minősítés szerint Q2 (második legjobb tudományos besorolás a publikáló szaktekintélyek száma és egyéb tudományos mutatók alapján) besorolású folyóirat működését, bizonytalanná tette a szerkesztés munkálatait.

Tavaly nem volt olyan nagy visszhangja az eseménynek, idén azonban, hogy Grétsy László 90. születésnapját ünnepelte, nem jött ki szerencsésen, hogy épp születésnapja előtt két héttel távolították el a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottságából.

Balázs Gézát, a Magyar Nyelvőr jelenlegi felelős szerkesztőjét is megkerestük azzal a kérdéssel, hogyan történt Grétsy tanár úr eltávolítása a folyóirat szerkesztőbizottságából, ő azonban közölte, már a kérdésfeltevés is rossz és prejudikáló, az eltávolítás szó nem helyes, ezért nem hajlandó nyilatkozni semmilyen formában az ügyben.

Ahol maradt Grétsy tiszteletbeli elnök

Ehhez képest a nyelvészetileg szintén rangos Édes Anyanyelvünk folyóirat, amelynek Grétsy László a tiszteletbeli főszerkesztője, február 20-án a Nyelvünk és kultúránk barátai nevű hivatalos Facebook-oldalon teljes szerkesztőségével áll ki Grétsy professzor úr mellett, köztük Keszler Borbála főszerkesztővel és Cservenka Judit szerkesztővel, az MNYKNT volt alelnökével. Érdekes módon Grétsy Lászlóval kapcsolatban mind az öt nyelvész az eltávolítás szót használja. A közleményben elhatárolódnak Balázs Gézától és Arató Balázstól, az MNYKNT új elnökétől.

Az Édes Anyanyelvünk című folyóirat szerkesztősége köszönetet mond mindenkinek, aki kiállt tiszteletbeli főszerkesztőnk, Grétsy László professzor úr mellett. Tanár úr személyében Magyarország legnépszerűbb nyelvészét tiszteljük. Hetvenéves egyedülálló pályája során a hazai nyelvtudomány eredményeinek népszerűsítéséért elévülhetetlen tevékenységet folytatott. Ezernyi televíziós és rádiós megszólalása, valamint több ezer írása a magyar nyelv értő, tudós művelésével hozzájárult az anyanyelvi kultúra emeléséhez, legnagyobb nemzeti kincsünk ápolásához, gyarapításához. Méltán vívta ki a magyar tudományban szinte példa nélküli társadalmi közismertségét és elismertségét. Tanár úr a hazai nyelvtudomány egyik legértékesebb életművét tudhatja magáénak. Grétsy László hosszú szakmai életútja hungarikum.

Elítéljük az ellene tett lépéseket, elhatárolódunk Balázs Gézától és Arató Balázstól, valamint mindazoktól, akik közrejátszottak abban, hogy a hazai nyelvművelés legnagyobbját 90. születésnapjára eltávolítsák a Magyar Nyelvőr című folyóirat szerkesztőbizottságából. Elhatárolódunk azoktól is, akik az elmúlt hónapok történései után az újonnan felálló Magyar Nyelvőr folyóirat munkájában hajlandók részt venni.

Büszkék vagyunk arra – írják –, hogy születésnapi ünnepségén mi is köszönthettük. Tiszteletbeli főszerkesztőnkkel, Grétsy Lászlóval a szerkesztőség folyamatos szakmai kapcsolatban van, tudományos műveltségére, széles kulturális látásmódjára és sok évtizedes nyelvművelői tapasztalatára támaszkodunk. Nagyon örülünk, hogy állandó rovatát fenntartva, továbbá az olvasói levelekre írt bölcs válaszaival hozzájárul az Édes Anyanyelvünk című lap közkedveltségéhez."

El nem ismert kiadó, felelős szerkesztő

Megkerestük a szerkesztőbizottságnak azt a három tagját – Laczkó Krisztinát, Tátrai Szilárdot és Tolcsvai Nagy Gábort –, akik önként távoztak a Magyar Nyelvőrtől a történtek után, mondják el, mi is volt valójában, történt-e eltávolítás vagy sem. Az alábbi választ kaptuk:

2022 januárjában a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke, Arató Balázs tájékoztatta a Magyar Nyelvőr korábban már leváltott felelős szerkesztőjét és a szerkesztőbizottság tagjait, hogy 2022. február 1-jétől a folyóirat felelős szerkesztője Balázs Géza lesz. Arató Balázs a szerkesztőbizottság tagjainak megköszönte az addigi munkájukat. A szerkesztőbizottság tagjainak egy részét – köztünk minket is – felkérte, hogy továbbra is működjön közre a folyóirat szerkesztésében. Ám tudomásunk szerint Heltainé Nagy Erzsébetet és Grétsy Lászlót nem kérte fel erre, és ennek semmiféle szakmai indoklását nem adta, ahogy korábban Keszler Borbála felelős szerkesztő felmentésének sem. Az előállt helyzetben nem láttuk biztosítottnak a folyóirat magas szakmai színvonalának fenntartását, amelynek feltétele a szerkesztőbizottság tudományos tevékenységének szakmai autonómiája. Grétsy Lászlót, Heltainé Nagy Erzsébetet és Keszler Borbálát szolidaritásunkról biztosítottuk, és Gósy Mária kollégánkkal egyetemben visszautasítottuk Arató Balázs felkérését. Mi tehát saját akaratunkból távoztunk a szerkesztőbizottságból, miután említett kollégáinknak távozniuk kellett.

Az önként távozó tagok az Indexnek azt is elmondták, nem kívánnak együttműködni sem Arató Balázzsal, sem az általa felelős szerkesztőnek kinevezett Balázs Gézával. Erről a szakmai nyilvánosságot egy nyilatkozattal korábban tájékoztatták is.

Ebben kifejtik, hogy 2022. február 1-jétől nem vállalják a szerkesztőbizottsági tagságot, a jelzett dátumtól nem tartoznak felelősséggel a Magyar Nyelvőrben megjelenő tartalmak szakmai minőségéért. Továbbra is fenntartják, hogy a lap jogos alapítója a Magyar Tudományos Akadémia, amelynek támogatását remélik a tulajdon- és kiadói viszonyok rendezésében.

Az ügyben megkerestük Grétsy tanár urat is, aki mindössze ennyit írt nekünk e-mailben:

Olyan keveset tudok még a Nyelvőr-ügyről, de noha engem tettek a célkeresztbe, előbb vagy utóbb valaki le fog lepleződni.

Mint ahogy azt fent említettük, Balázs Géza új felelős szerkesztő pedig a hallgatás bátorságát választotta.

(Borítókép: Grétsy László 2020-ban. Fotó: Cseke Csilla / MTI)

Rovatok