Index Vakbarát Hírportál

Orosz kollégáiért harcol az ukrán rendező

2022. március 3., csütörtök 17:33

Szergej Loznyica, a díjnyertes ukrán filmrendező kiállt orosz kollégái mellett, miután az Európai Filmakadémia bojkottálta az oroszok részvételét a cannes-i filmfesztiválon és az Európai Filmdíjon.

Loznyica azok után szólalt fel, hogy kiderült, sem az Európai Filmdíjon, sem a cannes-i filmfesztiválon nem fogadják az orosz filmeket és delegációkat. A Donyeci történetek rendezője a Varietynek azt nyilatkozta:

Rengeteg barátom és kollégám, orosz filmkészítők felléptek a háború ellen. Amikor hallottam a híreket, hogy betiltják az orosz filmeket, arra gondoltam, ők ugyanannyira a háború áldozatai, mint mi.

Loznyica a Filmakadémia tagja volt, azonban a hétfői bejelentés után egyből kilépett. Azt is hozzátette, hogy amikor az első támadások történetek Ukrajnában, egyik orosz rendezőtársa egyből üzent neki:

Sajnálom. Ez katasztrófa. Annyira szégyellem magam

– írta Viktor Koszakovszkij Loznyicának a barátja.

Az ukrán rendező szerint nem lenne szabad az embereket az útlevelük és a származásuk miatt elítélni, és óvakodnunk kell attól, hogy elveszítsük az eszünket ebben a szörnyű helyzetben.

Az alapján kell megítélnünk mindenkit, ahogy viselkedik. Az útlevél csak azt mutatja, hol születtünk, a tetteink határozzák meg, milyen emberek vagyunk

– véli Loznyica.

Az Európai Filmdíj és a cannes-i filmfesztivál tartja az álláspontját. A legnagyobb filmfesztivál március 1-jén hivatalos nyilatkozatában kimondta, csak akkor hajlandók májusban az orosz delegációt fogadni, ha addigra véget ér a háború, és az ukránokat kielégítő döntés születik. Ha nem történik addig változás, akkor 

Nem fogadjuk se az orosz delegációt, se bárkit, aki az orosz kormányhoz köthető.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Szergej Loznyica. Fotó:  Loic Venance / AFP)

Rovatok