Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre harmincegy sikeres nőtől érkezett üzenet

2022. március 16., szerda 13:06

A Poket-automatákban megtaláljuk több sikeres magyar nő írását. Történetük mankó lehet fiatal pályakezdőknek, akik csak most térnek rá saját útjukra.

Nemsokára négyéves a Poket. A legelső zsebkönyv-automata elhelyezése óta amennyiben képesek vagyunk könyvre cserélni a telefonunkat, a világ és a magyar irodalom legszebb történeteibe tudunk utazás közben elmenekülni a város zajától. A méretből és a könyvek árából kiindulva (ezerötszáz forint az összes Poket) nem lehet kifogás, hogy azért pörgetjük hasztalan a közösségi médiát, mert a Révai-összes nem fért bele a kistáskába. Viszont nem csak utasok, holdvilágok, édesek, Annák és fekete csöndek bújnak meg az automaták belsejében.

A Poket nem vádolható azzal, hogy parkolópályára tenné a női írókat vagy történeteket. Idén Omara festő műveire Háy János kezdeményezett párbeszédet, majd először itthon magyarul is kiadták Frida Kahlo naplóját, méghozzá Szabó T. Anna költő fordításában. Nőnapon pedig egy újabb könyvecskével bővült a kínálat, amelynek borítóján két szó olvasható:

Üzeneted érkezett.

A zsebkönyv érkezésének napja sokat sejtető; 31 olyan magyar nőtől olvashatunk benne egy-egy üzenetet, akik saját szakmájukban sikeresek, és inspiráló a történetük, személyiségük. Már külön kiemelve, önmagukban is motiválók, de csokorba szedve őket még erősebb tanulságot közvetítenek a (nem kizárólag) női olvasók felé: saját példájukkal mutatják, hogy bármi lehet belőlünk:

Adattudós, színházigazgató, multicég vezérigazgatója, irodalmár, fizikus, rendező, modell vagy akár pilóta.

A könyv szerkezete úgy épül fel, hogy maximum másfél (zseblap) szöveget kapunk egy személytől, majd utána lehetőséget jegyzetelni. A szövegeket megelőzi a tartalom legfontosabb mondanivalójának kiemelése, és egy minimalista illusztráció Farkas Anna grafikustól. Ezek a bölcsességek elég klisészerűen hatnak, ám megtámogatva a teljes szöveg környezetével a gondolatok elmélyülnek.

Érdemes nem egyben elfogyasztani mind a harmincegy nő üzenetét, hanem egyszerre egyet felfogni és lefordítani a saját életünkre. Ebben valóban segíthetnek a jegyzetnek fenntartott lapok. Ha igaz, hogy az okos ember más hibáiból tanul, akkor mások sikereiből is le lehet vonni a számunkra fontos tanulságokat.

Mivel én is a kilencvenes évek végén született nők csoportjához tartozom, tudom, hogy az a nagy végtelen – de gyakran közös cél nélküli – lehetőség, ami elénk tárul, könnyen megnehezíti a szakmai és a magánéleti döntéseinket, fejlődésünket. Nagyon örülök, hogy a Poket és a Telekom közösen létrehozott egy olyan, útravalókkal teli kötetet, amely ha nem is megoldást, de támpontokat és a közösséghez tartozás érzését tudja nyújtani

– mesélte nekünk személyes gondolatait Horváth Panna, a Poket kommunikációs vezetője.

A kiadványban többek között Kováts Adél, Kolonits Klára, Illés Fanni, Axente Vanessa és Juhász Anna írását olvashatjuk indulásról, próbatételekről, kitartásról és sikerről.

Rovatok