Index Vakbarát Hírportál

Fekete Péter: Nyílt szívvel állnak az Ukrajnából érkező menekültekhez a kulturális élet szereplői

2022. március 21., hétfő 16:32 | aznap frissítve

Nyílt szívvel és segítőkészséggel állnak az Ukrajnából érkező menekültekhez a hazai kulturális élet szereplői – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára Barabáson, ahol a helyi segítségponton tájékozódott az itt tevékenykedő segélyszervezetek munkájáról.

Fekete Péter az MTI tudósítójának elmondta: a kulturális és közművelődési intézmények, illetve azok dolgozói szerte az egész országban részt vesznek ebben a munkában, adományokat gyűjtenek, a szálláselosztásban segítenek, vagy megszervezik a településeken a menekültek befogadását.

Hozzátette: a magyarországi határon, ha gépjárműre, mikrobuszra, sofőrre van szükség, akkor a színházak, a múzeumok és könyvtárak rendelkezésre állnak, és besegítenek ezekbe a munkálatokba.

Emlékeztetett arra: közvetlen befogadásokra is vannak jó példák, a Nemzeti Színház például a beregszászi színház teljes társulatát befogadta, a dolgozóknak és a színészeknek szállást és – ami a legfontosabb – munkát tudott adni.

A Fővárosi Nagycirkusz példáját különlegesnek nevezve elmondta, több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet fogadott be az intézmény, a kijevi és a harkivi artistaképzők tanárai, növendékei, valamint szüleik költöztek be a cirkuszba, számukra naponta háromszori étkezéssel és munkalehetőséggel próbálnak az otthonihoz hasonló körülményeket teremteni.

Olyan közegbe kerülnek, amely kapaszkodót nyújt nekik, és azzal foglalkozhatnak, amivel a hazájukban foglalkozhattak – jegyezte meg az államtitkár, és hozzátette: miután a magyar–ukrán határra ellátogatott,

rendet, fegyelmezettséget, kiegyensúlyozottságot és nyugalmat tapasztaltam, a magyarok egyénileg és családilag, hihetetlen összefogással segítik az Ukrajnából érkező menekülteket. 

Rovatok