Index Vakbarát Hírportál

Visszavonták az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló, magyarul is megjelent könyvet

2022. március 23., szerda 10:39

Hiteltelennek bizonyult Rosemary Sullivan könyve.

Hollandiai kiadója visszavonta az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyvet, miután egy szakértői csoport jelentése szerint hiteltelennek bizonyultak az abban szereplő állítások – közölte a DutchNews.nl című angol nyelvű holland hírportál.

Rosemary Sullivan könyve  amely Nyomozás Anne Frank ügyében – Az árulás igaz története címmel magyarul is megjelent  85 százalékos bizonyossággal” állítja, hogy a nácik elől rejtőzködő Anne Frank és családja amszterdami búvóhelyét egy zsidó jegyző árulhatta el a megszállóknak a második világháború idején.

A szóban forgó könyv egy már nyugdíjba vonult FBI-ügynök, Vince Pankoke nyomozása alapján íródott.

A kötet szerint Arnold van den Bergh  a lehetséges áruló  a németek által létrehozott amszterdami Zsidó Tanács tagja volt, és jegyzőként műalkotások náciknak való kényszerértékesítése ügyében járt el, foglalta össze röviden az MTI.

Sullivan, a könyv írónője szerint Van Bergh bejutott olyan helyekre, ahol zsidók rejtőzködtek, és vélhetően ő vezette el a rendőrséget 1944. augusztus 4-én a Frank család rejtekhelyére.

A könyv kiadása óta több történész is megjegyezte, nincs bizonyíték arra, hogy a Zsidó Tanácsnak feljegyzései lettek volna azokról a címekről, ahol a zsidók elrejtőztek.

A kötet holland kiadója, az Ambo Anthos azt követően döntött a visszahívásról és a kiadás leállításáról, miután március huszonkettedikén nyilvánosságra hozták a könyvben szereplő állítások vizsgálatára létrehozott, háborús szakértőkből és történészekből álló bizottság jelentését. A jelentés szerint az FBI nyugalmazott ügynöke által vezetett nyomozás következtetései szakmailag nem helytállóak.

A könyv állításai gyenge, bizonyíthatatlan, esetenként hibás forrásokra alapulnak, azokat semmilyen módon nem vetették alá kritikai értékelésnek. Nincs hiteles bizonyíték arra, hogy léteztek volna címlisták a zsidók amszterdami rejtekhelyeiről, ahogy arra sem, hogy Arnold van den Bergh ilyen listák birtokában lett volna, 

közölte a holland kiadó, a szakértők hozzátették, „ennek a súlyos vádnak nincs komoly bizonyítéka”.

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anne és családja bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket 1944. augusztus 4-én. Annét és nővérét a bergen-belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Édesanyjukat Auschwitzban gyilkolták meg. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, Amszterdamba hazatérve tudta meg, hogy családját koncentrációs táborokban ölték meg.

Anne naplóját az egyik bújtatótól kapta meg, megjegyzéseket fűzött hozzá, majd 1947-ben kiadta.

Anne frank naplóját 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Rovatok