Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a harc: az RTL Klub már előhúzta, most a TV2 is séfet ránt

2022. március 28., hétfő 18:06

Április 10-én indul a TV2 új vígjátéksorozata Pepe címmel, amelynek főszereplője egy menő magyar séf – Simon Kornél alakítja –, címszereplője pedig a lepukkant kolbászsütőjét csődbe menedzselő Pepe, akit Kapa, azaz Mucsi Zoltán játszik. Most tisztázzuk: az igazi Pepe, azaz Scherer Péter egyelőre nem jelenik meg az új gasztrokomédiában.

Már-már tiszteletre méltóan következetes, bár kívülről figyelve néha komikus az a párviadal, amely a két legnagyobb kereskedelmi televízió között folyik Magyarországon. Az egykor szebb napokat is látott csatornák a lovagi tornák legnemesebb hagyományait követve, egyenlő fegyverzettel küzdenek egymással. Amint például az egyik előhúzta a Big Brothert, már meg is jelent a másik kezében a Való Világ. Volt itt Álarcos énekes, amelyre a Nicsak, ki vagyok?-kal igyekeztek ellencsapást mérni, és még hosszan sorolhatnánk az évtizedes médiaháború ütközeteit. De hagyjuk a múltat, hiszen idén tavasszal mindkét csatorna séfet ránt. 

Az RTL Klub már szabadon engedte a Séf meg a többiek című főszakácsos sitcomját, a TV2 pedig hétfőn mutatta be a sajtónak, mire számíthatnak a nézők saját vadonatúj, Pepe című vidám sorozat kapcsolatban, amelynek főhőse hogy, hogy nem, egy séf.

A csatorna sajtóanyagából kitűnik, hogy a formátumot a spanyoloktól vásárolták, ahol Pepe’s Beach Bar címen követhették a nézők a nagymenő szakácsmágus és a kismenő ételbáros kalandjait. Kettejükről már az első részben kiderül, hogy apáról és fiáról van szó, de ezt Pepe nem tudja.

Színészválogatott

A magyar verzió parádés szereposztással száll harcba a nézők kegyeiért. A sztárséf, Kollár Gábor karakterét Simon Kornél formálja meg, jó ízléssel, visszafogott, de igen erőteljes humorral és komoly szakmai igénnyel felépítve a kimondottan narcisztikus, ám esendőségében is szeretetre méltó nagymenő szakácsművész figuráját.

Ellenpontja, Mucsi Zoltán, aki ezúttal nem egy komplexusait dühöngő agresszivitással kompenzáló kisember gesztusait használja,

hanem egy igen szerethető, kicsit sérült, de azért, ha kell, kellemesen nyers, nagyon részletesen kidolgozott, hús-vér figurát elevenít meg.

Csodálatos élmény Básti Juli felbukkanása a sorozatban. Róla is tudjuk, hogy mindent el tud játszani, és bármit csinál, az műfajtól függetlenül a színjátszás felső foka.

Kiváló Kovács Lehel a félszeg, de hódításra kész sánta fiatalember karakterében, nagyszerű Kálloy Molnár Péter is egy kisvárosi korrupt politikus kellemetlenül ismerős figurájának megformálójaként.

A sorozat egyik nagy reményekre jogosító komikus figurája az ezoterikus erdélyi legény, akit Fenyő Iván személyesít meg. Őt is jó látni a képernyőn.

Tehetséges és igen vonzó külsejű az ambiciózus séfaspiránst játszó fiatal színésznő, Kovács Panka, és a szerelemre vágyó vonzó cukrásznőt alakító Martinovics Dorina is kiváló választás volt.

A spanyol tengerpart nem Dunakanyar

A csatorna deklarált célja, hogy egy szerethető produkciót hozzon létre, és ezt az első két rész alapján sikerült is megoldaniuk.

Azt viszont akkor sem fogom megérteni, ha hétszer keresztülbucskázom a fejemen, hogy ezt a nem túl bonyolult alaphelyzetet, majd az ebből következő cselekményt miért kell formátumként megvásárolni.

Határozottan látszik, hogy amiben erős lesz a Pepe, az a sorozatban játszó kivételes színészválogatottnak köszönhető, a gyengéi pedig az eredeti formátumból fakadnak.

Amikor ellaposodik a dramaturgia, gyerekesek és kiszámíthatók a bonyodalmak, nem igazán érdekesek a konfliktusok, akkor a legjobb színésznek is korlátozottak a lehetőségei. Ilyen pillanatok, tempólassulások többször is előfordultak az első két részben, de a produkciót létrehozó rendezői, forgatókönyvírói csapat a szívvel-lélekkel dolgozó színészekkel karöltve többnyire vissza tudja hódítani a néző elkalandozó figyelmét.

Dolgozni kell még a gyermekszereplők cselekményszálán is, hiszen a tehetséges kiskamaszok életkoruknál fogva egészen másfajta színészvezetést igényelnek, mint felnőtt kollégáik.

Összességében biztatók az előjelek, jó minőségű új sorozatra számíthatunk az első két rész alapján, és ismét bebizonyosodik, hogy nem a műfaj, hanem a minőség dönti el, hogy jól szórakozik-e a nagyérdemű.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok