Index Vakbarát Hírportál

Ötszáz év után újra látogatható az impozáns velencei palota a Szent Márk téren

2022. április 9., szombat 06:21

A Régi Prokurátus épületét öt év alatt újították fel egy világhírű brit építész vezetésével.

Ötszáz év után péntektől a nagyközönség is újra látogathatja Olaszországban a velencei Szent Márk téren álló Procuratie Vecchie (Régi Prokurátus) pazar épületét, a nagy múltú trieszti biztosítótársaság, a Generali történelmi székházát – számolt be az MTI.

A palotát, amelyben az 1800-as évek közepétől működött a biztosító központja, egy nemzetközi pályázat után David Chipperfield világhírű brit építész vezetésével újították fel öt év alatt. Az építész a munka kezdetén azt mondta a Régi Prokurátusról, hogy a fantasztikus homlokzat mögött az épület belseje eléggé kusza az évszázadok során végzett átalakítások miatt, és elvesztette sajátos jellegét, épségét, történelme egy részét.

Az épületet nagyon hosszú időn át elhanyagolták, díszítőelemeket loptak el, lépcsőket, lifteket és mosdókat építettek be nagyon rendezetlenül. A mi dolgunk volt, hogy visszaadjunk neki egy bizonyos következetességet

– mondta Chipperfield a megnyitás alkalmából.

Az első emeleten lévő freskók és más falfestmények teljes egészében visszanyerték régi pompájukat. Az első emeleten megmaradt a biztosító néhány irodája is, noha maga a székház már 1990-ben a Velencéhez közeli Mogliano Venetóba költözött.

Az első három nyitvatartási napot a velenceieknek tartották fenn, április 13-tól a hazai és külföldi turisták is megtekinthetik belülről a Generali tulajdonában lévő ikonikus velencei épületet.

Rovatok