Index Vakbarát Hírportál

Izgalmas helyszínek a pajtától a palotáig

2022. április 11., hétfő 15:34

Hiánypótló konferenciát hirdet a Pajtakult és a Magyar Fesztivál Szövetség az épített örökség és a kultúra kapcsolatáról, fesztiválok és kulturális események helyszíneiről.

Pajtától a palotáig – a kultúrafogyasztás új színterei címmel kétnapos konferenciát hirdet a Pajtakult és a Magyar Fesztivál Szövetség április 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. A hiánypótló konferencia fő kérdésköre az épített örökség és a kultúra kapcsolata, fesztiválok és kulturális események helyszínei a pajtától a palotáig. A kétnapos tanácskozás első napja jegyvásárlással mindenki előtt nyitott.

A szakmai programra a Magyar Fesztivál Szövetség tagsága mellett várják a pajtatulajdonosokat, fesztiválszervezőket, az épített örökség megőrzése és ápolása mellett elhivatott szakmai és laikus érdeklődőket egyaránt. A konferencián tájékozódni lehet a támogatásokról, pályázati lehetőségekről is.

A Pajtakult egy komplex kulturális értékmentő és -teremtő program. Eddig hozzávetőleg nyolcvan pajtát térképeztek fel országszerte, de már a határon túlról is van jó néhány közösség, amely csatlakozott. Azokban az épületekben, amelyek erre alkalmasak, programok is kezdődtek. Példaként Szarvas József viszáki pajtája szolgál, és az az érték- és közösségteremtő szellemiség, amelyet ő képvisel: gyakorlatilag a „pajtás mozgalom” szellemi atyjaként áll az ötletgazda Horváth László, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója vezette szervezői csapat mellett tapasztalataival, tanácsaival.

A projekt összefogja mindazokat az értékes kezdeményezéseket, amelyek eddig a pajtákban elindultak, és igyekszik úgy gondolkodni ezekről az épületekről, mint egy-egy kisközösség kulturális találkozási pontjáról, illetve ehhez kapcsolódóan a helyi vállalkozók, szervezők gazdasági lehetőségeiről, a turisztikai vonatkozásokról, az építészeti hagyományokról és az új építészeti irányokról is szó esik.

(Borítókép: Pajtakult)

Rovatok