Index Vakbarát Hírportál

Ha tavasz, akkor bodzavirág, ha sárga virágpor, akkor Nemes Nagy Ágnes

2022. április 17., vasárnap 12:34 | aznap frissítve

Folytatódik a száz éve született Nemes Nagy Ágnes tiszteletére indított irodalmi rendezvénysorozat, ezúttal egy Oscar-díjas film lesz a középpontban.

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulójának tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum centenáriumi eseménysorozatot indított. A Viszonylagos öröklét – Nemes Nagy Ágnes 100 irodalmi beszélgető-sorozat Juhász Anna irodalmár vezetésével minden hónapban jelentkezik.

A beszélgető-sorozat minden alkalommal egy-egy irodalmár, költő, alkotó, színművész, zenész szakmai és személyes aspektusokból mutatja be kapcsolódását Nemes Nagy Ágneshez.

A Viszonylagos öröklét – Nemes Nagy Ágnes centenáriumi sorozatban helyet kapnak különféle műfajok, illetve témakörök: film, színház, gyerekirodalom, háború, szerelem és barátság, valamint mindezek vagy bármelyek elegye.

A következő, 2022. április 20-án tartott rendezvényen Juhász Anna irodalmár vendégei Harmath Artemisz irodalomtörténész, Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki című film Balázs Béla-díjas rendezője, Ács Enikő énekes-dalszerző és Szamosi Zsófia színművész lesznek, az estre pedig meglepetés produkcióval készülnek.

Az április 20-i esemény fókuszába a film kerül:

A Mindenki című, Oscar-díjas rövidjátékfilm - mely az első olyan magyar film, amely elnyerte az élőszereplős rövidfilmes Oscart és aminek rendezője Deák Kristóf -, az összefogás erejéről és a versenyszellem káros mellékhatásairól mond el egy felemelő történetet. Deák Kristóf a westminsteri egyetem rendező szakán végzett. A film középpontjában Balázs Árpád Bodzavirág című kórusműve szerepel, amit Nemes Nagy Ágnessel írt egy közös balatoni nyaraláson. A Mindenkihez fia, Balázs Ádám filmzeneszerző írta át a darabot, amit a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa énekelt el.

Rovatok