Index Vakbarát Hírportál

Manchesterben is imádták a magyar horrormozit

2022. április 27., szerda 08:08

A legjobb játékfilm és a legjobb SFX díjával tüntette ki a manchesteri Grimmfest szakmai zsűrije a Bergendy Péter rendezésében készült POST MORTEM-et.

„Kettős magyar sikerrel zárult a Manchesteri Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál húsvéti kiadása, a Grimmfest Easter. A Bergendy Péter rendezésében készült Post Mortem elnyerte a legjobb játékfilm díját és legjobb speciális effektekért járó díjat is” – olvasható a Nemzeti Filmintézet közleményében.

A műveket nemzetközi szakmai zsűri díjazta a Grimmfesten, amely eseményt a Dread Central szakhonlap idén a legjobb horrorfesztiválok közé sorolt. A Post Mortem speciális effektjeit Hellebrandt Gábor, Benyó Zoltán, Deák Ferenc, Kósa László és Hardi Zoltán készítette.

Igazi nemzetközi siker 

A különleges, hátborzongató hangulatú Post Mortem már másfél éve járja a nemzetközi filmfesztiválokat – szép sikerekkel: közel negyven seregszemlére kapott meghívást. Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Kanadában már több díjat nyert a legnépszerűbb zsánerfilmmustrákon. 

 „A Nemzeti Filmintézet a kísértetfilm külföldi forgalmazási jogait francia, olasz, német, lengyel, szlovák, török és orosz forgalmazóknak is értékesítette Európában”, így kijelenthető, hogy

a Post Mortem 2021 talán legkeresettebb és legtöbb országba eladott filmje.

„Japánra, Dél-Koreára, Indiára, Délkelet-Ázsiára – köztük Szingapúrra, Vietnámra, Hongkongra, Malajziára , Ausztráliára, a latin-amerikai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is megvásárolták helyi forgalmazók, ennek köszönhetően világszerte látható lesz a magyar alkotás, a napokban mutatják be a lett és a litván mozik.”

Az első világháborút követő spanyolnáthajárvány időszaka alatt játszódó borzongató kísértetfilm főszereplője Klem Viktor és Hais Fruzsina. Múlt nyáron az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriában – operatőr, vágó, látvány, maszk – a Post Mortem alkotóit díjazta.

(Borítókép: Részlet a Post Mortem című filmből. Fotó: InterCom)

Rovatok