Index Vakbarát Hírportál

Miért olyan finom az olasz csokoládék királya?

2022. május 6., péntek 14:39

Mint a legtöbb híres olasz kézműves csokoládé, a gianduiotto is az olaszországi Piemontból származik, ahol az olasz csokoládék királyának tartják. Finom kakaóból és Piemont Langhe régiójában termő prémiumminőségű mogyoróból készül, és rendkívül népszerű a helyiek körében.

Évszázadok óta készítik a helyi csokoládékészítők az általában vékony ezüst-, arany- vagy színes alumíniumfóliába csomagolt, a fatuskóformájú édességet. Szülőhelye a régió fővárosa, Torino, amelyet azóta neveznek Olaszország csokoládé-fővárosának, amióta a csokoládémesterek az 1500-as években itt kezdték el készíteni édes kézműves finomságukat a Savoyai-ház, az olaszországi Savoya régióban alapított királyi dinasztia számára.

Torino szimbóluma

A gianduiotto elnevezés feltehetően a farsangi figuráról, Giandujáról, az 1800-as években népszerű, vidám, borkedvelő parasztemberről származik, aki megtestesítette a helyiek epikureus természetét.

Akkor vált híressé, amikor a nagyközönség először kóstolhatta meg az 1865-ös torinói karneváli ünnepségeken, ahol egy Giandujának öltözött színész osztogatta. Guido Castagna elismert kézműves csokoládékészítő szerint a gianduiotto sokkal több mint ikonikus csokoládé. Torino szimbóluma és a város identitásának fontos része.

Szegény gianduiotto, a kakaó másodosztályú helyettesítőjeként született

– mondta Castagna a CNN-nek.

Szerény eredetű volt, de aztán a legmagasabb minőségű, elit, hiánypótló termékké vált, a csokoládé történetében elsőként fóliába csomagolták. 

Napóleon betiltotta a kakaóbabot

A gianduiotto eredetileg kényszerűségből született – a kontinentális Európa kakaóhiányának leküzdésére. Amikor Bonaparte Napóleon 1806-ban meghódította Észak-Olaszországot, és hadat üzent Nagy-Britanniának, betiltott minden angol importárut, beleértve a kakaóbabot is.

Ennek következtében a torinói cukrászok úgy döntöttek, hogy átállnak valami olyanra, ami egy kicsit közelebb van az otthonukhoz – a mogyoróra, amely bőségesen termett a környező buja dombokon. Miután összekeverték cukorral és azzal a kevés kakaóval, ami még a polcukon volt, gazdag masszát tudtak készíteni, amelyet végül finomítottak és gianduiottóvá csiszoltak.

A Nutella őse

Körülbelül egy évszázaddal később Pietro Ferrero, egy piemonti cukrász megalkotta a Nutellát e régi recept alapján. Az 1800-as években a mogyoró nagyon megfizethető volt, de a dolgok ma már egészen másképp állnak. Nemcsak hogy sokkal drágább, de a Langében termelt tonda gentile mogyoró oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel rendelkezik, amely egy olyan európai jelölés, amelynek célja a regionális élelmiszerek védelme.

Ez Piemont aranya, abszolút a legjobb a világon

– mondta Guido Castagna. Hozzátette,

a mogyoró kilogrammonkénti ára 16 euró,

szemben a kiváló minőségű kakaó kilogrammonkénti tízeurós árával. Az aromás olajban gazdag mogyoró tökéletesen keveredik a kakaóvaj ízével, és kiemeli, zsenge, érzéki és krémes főzetet alkotva. Castagna szerint ez a fajta csokoládé tökéletesen megállja a helyét a csokifajták között.

 A gianduiotto ma már egy sajátos csokoládétípus az étcsokoládé, a fehér és a tejcsokoládé mellett.

Rovatok