Index Vakbarát Hírportál

Szász János: Brutális rendőri intézkedések, szürreális vádak hazugságok alapján

2022. május 7., szombat 08:47

A filmrendező operatőrét gyanúsítja a rendőrség azzal, hogy törölte vagy eltulajdonította a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó műtéthez kapcsolódó 2019-es kórházi kamerarendszer felvételeinek egy részét. A rendező és felesége hivatalos értesítést kapott arról, hogy kizárják őket, mint gyermekük törvényes képviselőit az ügyből. Ez arra utalhat, hogy a rendező kiskorú fia is gyanúsítottá válhat.

Bűncselekménnyel gyanúsítják Szász János operatőrét egy Magyar Nemzetben megjelent cikk szerint a dakkai katonai kórház kamera rendszere által rögzített felvételek ügyében. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezésében megvalósult és Csókay András idegsebész irányításával sikeresen végrehajtott – a fejüknél összenőtt bangladesi ikreket szétválasztó – bravúros műtétsorozatról készült filmfelvételek ügyében már korábban is indult nyomozás. A dakkai katonai kórházban végrehajtott beavatkozások dokumentálására Szász János filmrendezőt kérte fel az alapítvány. A humanitárius szervezet alapítója Pataki Gergely plasztikai sebész, aki eredetileg megbízta a rendezőt a műtétről szóló felvételek készítésére, a későbbiekben jogi úton megakadályozta, hogy a dokumentumfilm elkészüljön, illetve jogot formál minden ezzel kapcsolatos filmes anyagra. Az orvos korábban már nyilatkozott lapunknak az ügyben.

Tavaly februárban feljelentés alapján házkutatást tartottak a rendező otthonában, filmfelvételeket kerestek, és az ügyhöz kapcsolható tárgyakat foglaltak le.

A BRFK bűnügyi főosztályának nyomozói egy férfit hallgattak ki gyanúsítottként információs rendszer vagy adat megsértése bűntett megalapozott gyanúja miatt. A férfi szabadlábon védekezik.

– tette közzé a hírt a Pesti Srácokra hivatkozva a Magyar Nemzet, kiegészítve az információt azzal, hogy Szász János operatőre ellen folyik nyomozás. A jelenleg az USA-ban élő és dolgozó rendező szerint a rendőrségi ügy, amely a bangladesi ikrek szétválasztásáról készült filmfelvételek miatt indult el, és amely gyerekeit, barátait és már az operatőrét érinti, hazugságokon alapul. A rendező szerint a gyanúsításban szereplő kórházi felvételek a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány birtokában vannak.

„Már nem csak én vagyok a célpont”

Az USA-ban tartózkodó Szász János kérdésünkre elmondta, hogy felháborítja az operatőr elleni rendőrségi eljárás:

„Nincsenek szavaim arra, ami történik! Brutális rendőri intézkedések és most már szürreális vádak szürreális hazugságok alapján. 

Most már nemcsak én vagyok a célpont, hanem barátaimat, sőt a gyermekemet, és most már a felkérést ingyen vállaló operatőrt is képes belerángatni valaki az ügybe.

Mindezt a rendőrség segítségével vagy felhasználásával.

Én itt vagyok a tengerentúlon a két gyermekemmel. Itt élünk, dolgozunk, a gyerekek tanulnak, a feleségem pedig épp otthon varrja el a szálakat. Pénteken talált a postaládában valami nagyon hivatalos határozatot arról, hogy nemcsak én, de a gyermekem anyukája sem képviselheti a fiamat ebben az ügyben. A szülőket kizárják a gyerek mellől! Mi folyik ott?

És ha tényleg az a rendőrség problémája, hogy eltűntek a kórházi videókamera felvételei, akkor arra csak azt tudom mondani, hogy

bizonyíték van arra, hogy a kórház kameráinak a felvételei nem tűntek el. Hogy kinél vannak? Én sem tudtam sokáig. Szerencsére a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány nevű szervezet megírta nekünk annak idején. Náluk vannak.”

A rendező fia is gyanúsítottá válhat

Fülöp Tamás, Szász János ügyvédje kérésünkre elmondta, hogy egyelőre ügyfelét és a rendező kiskorú gyermekét sem hallgatták ki gyanúsítottként az ügyben, így ő is csak a sajtóból informálódik, és egyre szaporodnak benne a kérdőjelek.

Azt az iratot sem látta még, amelyről Szász János írt, csak telefonon hallott róla. Eddigi információi szerint a hivatalos értesítés arról szólhat, hogy a szülőket, mint a gyermek törvényes képviselőit a hatóság kizárta az ügyből. Amennyiben ez történik, akkor 

a hatóság ügygondnokot rendel ki, azaz a szülők jogait egy idegen ügyvéd fogja gyakorolni.

Ez nem azt jelenti, hogy ő lesz a védő, de ő dönt a védőről és mindarról, amit a szülő tehetne a gyermek érdekében.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint várható-e, hogy Szász János fiát is gyanúsítani fogják, az a választ kaptuk, hogy ez sem lehetetlen, de egyelőre nincs ilyesmiről tudomása. Hozzátette, hogy mivel köztudott, hogy Szász János a családjával együtt külföldön él, kétséges, hogyan folytathatnák le az eljárást, különös tekintettel a kihallgatásokra. Amire egyébként bőséges lehetőségük lett volna, amíg a rendező itthon tartózkodott – tette hozzá a jogász.

A kamerákat Bayer Zsolt is megemlíti a Magyar Nemzetben megjelent Szász szónak is egy a vége című cikksorozatának első részében:

2020 nyarán Szász János fia közzétett egy képet az Instagramon, amelyen az látszik, hogy valaki műtősruhában, létrán állva éppen kiszerel valamit egy álmennyezet alól, miközben egy Toldy gimnáziumos pólóban háttal álló, szemüveges alak áll előtte (Szász János fia a Toldy gimnáziumba járt akkor, és mind az alkata, mind a hajviselete megegyezett a képen háttal látható figuráéval). Szász János fia tehát nyilvánosan, fényképpel illusztrálva vallotta be, hogy ők eltulajdonítottak egy adathordozót a dakkai katonai kórházból.

– Lehet, hogy valaki szivárogtat az ügyben? Ki, milyen jogon és miért? Egy kiskorú gyermekre vonatkozó adatokkal teli ügyben! Ennél sokkal kevesebb is megérhet egy hivatalos vizsgálatot. Az pedig, ha esetleg kiderül, hogy az ügyben valaki a rendőrséggel valótlanságokat is közölt vagy elhallgatta a valóságot, külön bűncselekmény lehet. Ennek a neve hamis vád, amit, ha bebizonyosodik, a rendőrség ugyanígy ki fog vizsgálni, mert köteles rá  – szögezte le a szakember.

Értelmezhetetlen a gyanúsítás

A rendőrség által bűncselekménnyel gyanúsított operatőr ügyvédje kérdésünkre megerősítette, hogy valóban rendőrségi eljárás folyik ügyfele ellen.

Ügyfelem a kihallgatásán elmondta, hogy nem követett el bűncselekményt, és mindazok alapján, amit az ügyből eddig megismertem, meggyőződtem arról, hogy ez az igazság.

A jogász a gyanúsításra vonatkozóan közölte, hogy az „nemcsak a tényeknek, hanem saját magának is ellentmond, sőt egész egyszerűen értelmezhetetlen.”

Szerinte a rendőrség nem állítja, hogy bárki bármit ellopott volna, vagy bárki bármilyen adatot, felvételt eltulajdonított.

 Azt pedig egyszerű zavarkeltésnek tartja, hogy a nyomozóhatóság belekeveri a történetbe egy tinédzser Instagram-posztját, ami véleménye szerint még a gyanúsítással is ellentétes.

„Kizárólag azt állítja a nyomozóhatóság, hogy egy számítógépes rendszerből ismeretlen módon eltűnt valami, továbbá, hogy biztos az operatőr volt az, aki egy plafonra szerelt kamerán keresztül ismeretlen módon és időben valamit törölt egy számítógépes rendszerről. Ez egy gyanúsításhoz természetesen elégtelen és aki alapszinten ismeri a számítógépek működését, az pontosan tudja, hogy ez a történet egyszerű képtelenség is. A gyanúsítás ellen természetesen panaszt tettünk.”

Az idegsebész másképp emlékszik

Csókay András idegsebész professzor saját Facebook-oldalán valótlanságnak nevezi cikk állításait, ő maga úgy tudja, hogy kifejezetten az alapítvány munkatársai kérték az Instagramon látható személyeket arra, hogy ellenőrizzék, van-e film a mennyezeten elhelyezett kamerában.

A bejegyzése szerint

Az alapítvány kérte a fiatalokat, hogy nézzék meg, hogy van-e valami film a plafonkamerában.

A professzor is leszögezi, hogy még 2019. augusztus végén kiderült, hogy az alapítvány vitte el a kórházi kamerarendszerrel felvett filmet, tehát azok nem lehetnek a rendezőnél vagy az operatőrnél.

Reagált az alapítvány

Cikkünk megjelenését követően reagált a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kuratóriuma nevében Baranyai Krisztina és Pataki Gergely. Közleményüket alább változtatás nélkül közöljük:

„Az elmúlt napokban, Szász Jánostól és Csókay Andrástól származóan megjelent sajtóbeli és közösségi média nyilatkozatok, híradások vonatkozásában a bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatát megszervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány (a továbbiakban: Alapítvány) az alábbi tájékoztatást közli.

Szász János immáron nem csak az Alapítványt, hanem a magyar bűnüldöző szervek munkáját is méltatlan és alaptalan kritikával illeti, valamint alaptalanul állítja, hogy a keresett bangladesi sziámi ikrek szétválasztását rögzítő kórházi kamerafelvételek az Alapítvány birtokában lennének.

Az Alapítvány álláspontja az, hogy a rendőrségi gyanúsítással szemben minden érintettnek lehetősége van panaszt, jogorvoslatot előterjeszteni, azonban azt nem a sajtó nyilvánossága előtt, hanem az illetékes hatóságok és bíróságok előtt kell megtenni. 

Az Alapítvány ezúton is visszautasítja továbbá Csókay András azon alaptalan és félrevezető - Facebook oldalán szereplő – nyilatkozatát, amely szerint az Alapítvány kérte volna - a vélhetően a rendőrségi gyanúsítás alapját képező – bárkitől azon cselekmény elvégzését, amelyet Szász János fia saját bevallása szerint a kamerafelvételek általuk végzett eltulajdonításaként maga tett közzé az Instagram oldali bejegyzésében. Ezen állítás azért is abszurd, hiszen az Alapítványnak minden jogszerű felhatalmazása és lehetősége meg lett volna a kórházi kamerafelvételek átvételére, amennyiben azokat nem tulajdonítják el. Az Alapítvány álláspontja az, hogy a gyanúsítással érintett személyek felelőssége, hogy a Szász János fia által megtett önfeljelentésre milyen jogszerű magyarázattal tudnak szolgálni.

Az Alapítvány szilárd meggyőződése továbbá, hogy a rendőrség által végzett nyomozati cselekmények célja minden esetben annak felderítése, hogy az alapos gyanú szerinti bűncselekmény megvalósult-e, illetve annak bizonyítékai fellelhetőek-e. Az Alapítvány erre tekintettel is biztos abban, hogy a magyar rendőrség mindent megtesz a gyanúsítottakkal szembeni büntetőeljárás lefolytatása és a büntetőjogi jogkövetkezmények megállapíthatósága érdekében. 

Az Alapítvány – a kialakult helyzet ellenére – továbbra is legfontosabb feladatának tartja a bangladesi sziámi ikrek ellátását és a bangladesi orvosmissziók elvégzését!”

(Borítókép: Szász János filmrendező 2018. szeptember 13-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok