Index Vakbarát Hírportál

Makacsul tartja magát három vad elmélet a Titanicról

2022. május 22., vasárnap 11:06

Idén lesz huszonöt éve, hogy bemutatták James Cameron romantikus drámáját, a Titanicot. A Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével készült film valósággal tarolt a közönség körében, de a kritikusok is szerették. Az alkotás tizenegy Oscar-díjat nyert, és azóta is napjaink egyik legismertebb filmje, amelyen egyes vélemények szerint még a legkeményebb fából faragott emberek szeme is könnybe lábad. Jack és Rose végül soha be nem teljesülő szerelme azonban sokkal rejtélyesebb, mint elsőre látszik.

Lassan negyedszázados lesz James Cameron nagysikerű filmje, a Titanic. Az 1912. április 14-én elsüllyedt utasszállító hajó szerelmi szállal átszőtt történetét feldolgozó alkotás 1997. december 19-én debütált az amerikai mozikban, Magyarországon 1998. január 22-től volt látható. Az IMDb adatai szerint a film mintegy 200 millió dollárból (72,8 milliárd forint) készült, ami a tengerentúlon már a nyitó héten 28 millió dollár bevételt hozott, az összbevétel a 2 milliárd dollárt is meghaladta.

A történet szerint az RMS Titanic utasszállító hajó 1912 tavaszán fut ki az óceánra, körülbelül 2200 utassal a fedélzetén. Köztük van egy előkelő fiatal hölgy, Rose Dewitt Bukater (Kate Winslet) – aki a jómódú üzletember, Caledon Hockley menyasszonya, és akinek időskori visszaemlékezésből megismerhetjük az eseményeket.

A művészlélekkel megáldott, nincstelen Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) első pillantásra beleszeret a gazdag emberek körében mozgó nőbe, az arisztokrata élettel csak látszólag boldog Rose a történések előrehaladtával fokozatosan enged Jack udvarlásának, majd végül – édesanyja figyelmeztetésével sem törődve – beleszeret a fiúba. A hajó később nekiütközik egy jéghegynek, ám a szerelmespár végig együtt marad. Miután a Titanic teljesen a víz foglyává válik, Rose és Jack a jéghideg óceánból várják a segítséget. A fiú ekkor megkéri szerelmét, hogy másszon fel az egyik felszínen lebegő ajtóra, míg ő a vízben marad, ahonnan arra kéri, hogy akármi történjék is, soha ne adja fel.

Rose megfogadja a fiatal férfi tanácsát, így végül Jacknek köszönhetően életben marad. Azonban mire megtalálják őket, kezét végig fogó kedvese már teljesen kihűlt a jéghideg vízben.

Egyesek ugyanakkor úgy vélik, hogy korántsem ilyen egyszerű a képlet. Van például, aki szerint Jack Dawson valójában nem is létezett.

Időutazó, kinek még a haja sem áll jól

Kezdésképp máris itt van az a rajongói eszmefuttatás, miszerint Jack Dawson valójában időutazó volt, a Titanic pedig tulajdonképpen egy időutazós sci-fi, melynek főhőse sem véletlenül utazott vissza 1912-be. A Magyar Filmadatbázis honlapján megjelent elemzés szerint ezt az elméletet többféle vélemény is alátámasztja.

Az egyik ilyen, hogy Jack a jövőben már olvashatott valahol Rose-ról, akit emiatt akart megmenteni. De olyan teória is napvilágot látott, hogy a tehetséges ifjú művész valójában csak meg akart bizonyosodni a Titanic tragédiájáról, ugyanis más esetben komoly zavar keletkezett volna a téridő kontinuumban. 

Mások még ennél is tovább mennek: van, aki szerint Jack valójában csak Rose rendkívül értékes nyakékét akarta megszerezni, ezért utazott vissza 1912-be, a sors, illetve az érzelmek azonban keresztülhúzták a számításait. Ez a változat azért tűnhet érdekesnek, mert a filmben Hockley Jack kabátjába teteti az értékes ékszert, mintha ellopta volna, amivel nincs más célja, mint hogy távol tartsa a fiút menyasszonyától.

Az elképzeléseiket természetesen különböző példákkal is igyekeztek igazolni a fanatikusok.

Az egyik ilyen Jack általuk nem túl korhűnek tartott frizurája, amely álláspontjuk szerint csak később jött divatba. Ilyen bizonyítéknak tartják a fiatalember utazózsákját is, amit némelyek meglátása szerint aligha használt bárki is az 1910-es évek elején.

A rajongók szerint több esetben a helyszínek és a pontos évszámok sem stimmelnek Jacknél. Az elemzés ugyanakkor megjegyzi, hogy mindez csak azok számára tűnhet fel, akik alapos történelmi ismeretekkel rendelkeznek.

Az egyik ilyen eset, amikor a fiú megígéri Rose-nak, hogy egyszer elviszi őt a Santa Monica dokkoknál lévő hullámvasúthoz. Csakhogy az akkor még nem létezett, mivel csak 1916-ban épült meg. De a szemfüles és felkészült rajongóknak ugyanígy feltűnhetett az időbeli tévedés, amikor Jack arról mesélt, hogy korábban mennyit horgászott édesapjával a Wissota-tónál. Ebben az esetben az a bökkenő, hogy a tó csupán 1917-ben jött létre egy gát megépítésével, így Jack aligha járhatott ott korábban.

Persze elképzelhető, hogy ezek csupán forgatókönyvírói hibák, e magyarázat persze korántsem olyan izgalmas, mint egy időutazás.

Csak képzelgés volt

Egy másik felvetés szerint Jack Dawson valójában sosem járt a Titanicon és soha nem is létezett, személye kizárólag Rose fantáziájának szüleménye. A Hello Giggles internetes stílusmagazin egy, a közösségi médiában megjelent videó alapján korábban arról írt, hogy Rose azért találhatta ki Jacket, mert valójában ki nem állhatta a vőlegényét, Caledon Hockley-t.

A nincstelen fiatal férfi személyének kifundálásra pedig azért lehetett szüksége, hogy elterelje vele a figyelmét saját boldogtalanságáról, és képes legyen valahogy életben maradni. Az elemzés szerint tulajdonképpen egyedül a képzeletbeli Jack Dawson jelentett kapaszkodót Rose számára, és csak ő tudott értelmet adni az életének.

Az elemzés rámutat, hogy a két fiatal első találkozása akkor történik, amikor Rose éppen az óceánba vetné magát a hajóról, azonban a felbukkanó Jack tanácsára végül mégsem követ el öngyilkosságot.

E teória szerint Jack tulajdonképpen Rose belső énjének megnyilvánulása csupán.

Egy olyan menekülőútvonal a lelkének, amelyen keresztül szabadon álmodhat egy kötöttségek nélküli életről.  Ráadásul a film végén kiderül, hogy semmilyen bizonyíték nem maradt fenn arról, hogy Jack Dawson valaha is felszállt volna a Titanicra. A Rose számára önfeledtséget és megnyugvást hozó fiú tehát nem is létezett soha tán. 

Mindketten elfértek volna?

A film drámai tetőpontján Rose egy vízen lebegő ajtóra mászva menekül meg a haláltól, míg Jack a vízben maradva hűl ki a dermesztő hidegben. Az internetezők körében sokan gúnyolódtak ezen a jeleneten, szerintük ugyanis az ajtón Jack is bőven elfért volna.

James Cameron egy interjúban azzal védte meg a jelenet realisztikusságát, hogy a deszka felületének nagysága helyett inkább a felhajtóerő a lényeg, így a fa egyszerűen elsüllyedt volna a rajta lévő két ember testének tömege miatt.

A Mythbusters televíziósorozat stábja azonban nem hagyta ennyiben a dolgot, és a film bemutatásának 15 éves évfordulóján úgy döntött, újrajátssza az ominózus jelenetet, és megnézik, valójában kinek van igaza. A stáb végül megépítette a filmben lévő ajtó pontos mását, és a túlélés pontos esélyeit is kiszámolták.

A teszt alkalmával arra jutottak, hogy ha Jack és Rose testfelületének 80 százaléka nem érintkezik a vízzel, akkor vacogások közepette, de egy óráig életben tudtak volna maradni addig, amíg megérkezik a segítség.

Sokáig egyébként úgy tűnt, hogy mégis csak Cameronnak van igaza, vagyis az ajtó két ember súlya alatt megsüllyed, másodjára azonban a filmben Rose által viselt mentőmellényt az ajtó lapja alá rögzítették, hogy ezzel nyerjenek egy kis plusz felhajtóerőt. Mindez remek ötletnek bizonyult, hiszen a deszka így már a felszínen tartotta a Jacket és Rose-t játszó tévéseket.

A stáb később James Cameronnal is ismertette az eredményt, amire a rendező csak annyit mondott: „Nem értitek a lényeget, Jacknek a forgatókönyv szerint meg kellett halnia, tehát meg is halt és punktum”.

(Borítókép: Leonardo DiCaprio a Titanic című filmben. Fotó: CBS Photo Archive / Getty Images)

Rovatok