Index Vakbarát Hírportál

A Megérkeztünk című kiállítással nyitotta meg kapuit a Néprajzi Múzeum új épülete

2022. május 23., hétfő 14:27

A Megérkeztünk kiállítás ugyan időszaki, a Néprajzi Múzeum új épülete azonban immár állandó Budapesten, a Városligetben. A 2022. május 23-án nyíló múzeum különleges élményt ígér a látogatóknak, és mindjárt egy rangos nemzetközi konferenciát is rendez.

A Néprajzi Múzeum új épülete a Liget Budapest Projekt része. Tervezője Ferencz Marcel (NAPUR Architect), az épület pedig az intézmény történetének első olyan otthona, amelyet a muzeológusok bevonásával kifejezetten néprajzi múzeumi célra alakítottak ki. A projekt ötletgazdái szerint ezzel Budapesten, a Városligetben, az egykori Felvonulási tér helyén Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre.

Az épületet bemutató leírás szerint a Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos új épület különlegessége 

A Néprajzi Múzeum új épületét négy évvel ezelőtt a londoni International Property Awardson már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották, egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették.

Hazatért a gyűjtemény

A projekt miniszteri biztosa, Baán László – aki egyben a Városligetben található Szépművészeti Múzeum főigazgatója is – a megnyitóval kapcsolatban így fogalmazott:

A Néprajzi Múzeum új épületének átadása nemcsak a gyűjtemény történetében számít mérföldkőnek, hanem a Liget Budapest Projekt megvalósításának is fontos állomása. A projekt jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztése, amely a Városliget átfogó megújítását, benne a park kulturális intézményhálózatának és nemzeti közgyűjteményeink fejlesztését tűzte ki célul. A Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciója 2018-ban fejeződött be, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete 2019-ben került átadásra, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum új épületének mostani megnyitását pedig rövidesen az Új Nemzeti Galéria megvalósítása követi majd.

A Néprajzi Múzeum gyűjteményi nagyságát mutatja, hogy az nem csupán a Kárpát-medencéből, de a világ minden tájáról őriz és állít ki tárgyi emlékeket. A mára 250 ezer darabot számláló gyűjtemény sokat vándorolt a múzeum 1872-es alapítása óta, de most a múzeum a korábbi kiállítóterek többszörösével lel épített otthonra a Városligetben. Az erről szóló közlemény azt is megemlíti, hogy a gyűjtemény a Városligetbe lényegében hazatér: a nagyközönség számára ugyanis 1896-ban itt, a Millenniumi Kiállítás Néprajzi Falujában mutatkozott be először, majd hosszú évekig a Városligetben álló nagy Iparcsarnokban volt látható.

Mindezen hányattatás ellenére a múzeum gyűjteménye és társadalmi-tudományos tevékenysége lendületesen erősödött, gyarapodott. A következetes gyűjtő- és feldolgozómunka eredményeként mára a budapesti Néprajzi Múzeum új épülete és gyűjteményei alapján is a régió nagy néprajzi múzeumai között szerepel, s végre az értékeihez méltó helyszínen működhet

– mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

Az új Néprajzi Múzeum helye

A Városligeti fasor parkhoz csatlakozó végében épült meg. Ez a terület az Andrássy út megépítése előtt hagyományosan a liget kapujaként szolgált, ám az 1950-es évek elején, a Felvonulási tér kialakításával a helyszín előbb a kommunista időszak demonstrációinak színtere lett, majd a múzeum építési munkálatainak 2017-es megkezdéséig egy több mint másfél ezer autót befogadó, részben lebetonozott, részben kockakővel burkolt felszíni parkolóként működött. A parkoló helyén található a Néprajzi Múzeum új épülete. Az autóval ligetlátogatókat a 2020-ban átadott Múzeum Mélygarázs fogadja.

Amit az épületről tudni kell

A múzeum tervezésére meghívásos, anonim, nemzetközi tervpályázatot hirdettek, azon világhírű építészek vettek részt. Ilyen volt például a Pritzker-díjas Zaha Hadid és Rem Kolhaas, a Bernard Tschumi Architects és a Björke Ingels Group. A nemzetközi zsűri ellenszavazat nélkül döntött egy magyar terv, a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve mellett. Ezt Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a kortárs hazai építészet egyik legnagyobb, világraszóló sikerének nevezte.

Az épület mintegy 60 százaléka a térszint alatt kap helyet. A múzeumot bemutató leírás szerint a földszinten az épület két, dombszerűen emelkedő épületrészre válik szét, amelyek között az '56-os emlékmű és a körülötte lévő hatalmas tér helyezkedik el, amelyek közvetlenül kapcsolatban állnak az épület belső tereivel.

Amit a Néprajzi Múzeumról tudni kell

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója szerint a legnagyobb múzeumi műtárgykollekció költöztetésének lehettünk szemtanúi Magyarországon.

A múzeum első időszaki kiállítása Megérkeztünk címmel nyílik meg, és a gyűjtemény keresztmetszeteként mutat be egy különleges válogatást. Ezen a tárlaton a költözés jelképe, a zsúfolásig telt láda nyílik ki, amelyből különleges tárgyak kerülnek elő, az elmúlt másfél évszázad múzeumi tudományos munkájának eredményeiről beszél, bemutatva a legelső, XIX. század közepi gyűjtéseket és a legújabb szerzeményeket. Az itt látható több mint száz tárgy jelentős része még sohasem került ki a raktárból, most azonban frissen restaurálva tárják fel a Néprajzi Múzeum múltját és jelenét. Egzotikus kultúrák és a magyar paraszti világ emblematikus emlékei együtt jelennek itt meg: türelemüveg és bőrből, elefántcsontból készült afrikai tárgyak, sárközi párta, tollkorona az Amazonas vidékéről, japán szamurájkard, gazdagon hímzett cifraszűr és Amur-vidéki halbőr ruha.

Az interaktív és látványos ZOOM kiállítás egyedi perspektívából tekint a múzeumi gyűjteményre. A szokatlan kiállítás részletező értelmezés nélkül mutatja be a tárgycsoportokat és az egyes tárgyakat, játékos megközelítések segítségével. A kurátorok zoomolnak, felborítanak, feldarabolnak, kifordítanak, összekevernek. E nézőpontváltás, avagy a „zoomolás” módjait elsősorban fogalmi ellentétpárokon keresztül mutatják be, ezek rendezik össze az egyes témákat. Mintegy 700, a Néprajzi Múzeum sokszínűségét izgalmasan, újszerű formában bemutató tárgy mellett kiemelt szerepet kap, és új összefüggésbe kerül például a legrégebbi, 1673-as székely kapu és a Néprajzi Múzeum egyik legnagyobb tárgya, az egyetlen fatörzsből faragott, 7 méteres bödönhajó.

Az épület főlépcsője mentén látható a mintegy 4000 műtárgyat felvonultató, nyitvatartási időben ingyenesen látogatható Kerámiatér is. A két részből álló kiállításban a kerámiatárgyak a múzeum gazdag magyar és nemzetközi gyűjteményeibe engednek betekintést.  A látványtár két „féltekére” osztott tere az emberi agy működését képezi le.

Az új épület újdonsága a MÉTA – Múzeumpedagógiai tér is. A klasszikus labdajátékra utaló név egyben a Múzeum, Élmény, Tudás, Alkotás fogalmait magába sűrítő betűszó, ez a Néprajzi Múzeum interaktív közösségi és múzeumpedagógiai tere. 

A 2022. május 23-án nyíló múzeum rangos nemzetközi konferenciát is szervezett. A What's Up EthnoConference, az európai néprajzi múzeumok konferenciája 2022. május 25–27. között skandináv, német, brit, észt, szlovák, finn, belga, olasz és más múzeumok előadóit látja vendégül.

A Néprajzi Múzeum a nyitóhéten keddtől vasárnapig meghosszabbított nyitvatartással, este 8 óráig látogatható.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok