Index Vakbarát Hírportál

Néprajzi Múzeum – Mi a helyzet?!

2022. május 25., szerda 06:01

Mi a helyzet?! – angolul What's Up?! címen rendeznek szakmai találkozót az európai néprajzi múzeumok vezető szakemberei számára május 25. és 27. között a frissen megnyílt városligeti közgyűjteményben.

Május 25–27. között húsznál is több európai néprajzi múzeum igazgatója gyűlik össze a Városligetben, hogy beszámoljon arról, náluk „mi a helyzet”.

A Néprajzi Múzeum új épületének és kiállításainak megnyitójával és bemutatásával egybekötött nemzetközi szakmai találkozó célja, hogy bemutassa az elmúlt évek változásait, a múzeumi szakma és a néprajzi múzeumok szervezeti, tartalmi, valamint fizikai és épületi újragondolását, megújulását.

Trendek és felismerések

A május 22-én megnyílt Néprajzi Múzeum első jelentős eseményén alapvetően arra igyekeznek fényt deríteni, milyen trendek befolyásolják ma a nemzetközi múzeumi világot, mi a helyzet az európai intézményekben, miért érezték és érzik szükségét a szakemberek az átalakításoknak, az újragondolásoknak,

mi egy néprajzi múzeum feladata a 21. században és a milyen szerepet kell betöltenie a társadalomban.

A konferencia egyik legfontosabb célja, hogy a terület európai vezetői eszmét cserélhessenek a múzeumokat érintő folyamatokról, nehézségekről, lehetőségekről, amelyek a szervezeti, épületi változásokkal vagy a kiállítások újragondolásával merülnek fel.

Közös európai körképet szeretnének megrajzolni az elmúlt évek változásairól és a 21. századi néprajzi, antropológiai múzeumokat érintő kérdésekről – fogalmazták meg a konferencia magyar szervezői.

Folytonosság és változás

Az első napon megmutatják az új épületet és a kiállításokat a nemzetközi szakembereknek, majd elkezdődnek az előadások. Horvát, német, svéd és angol múzeumigazgatók tartanak vitaindítókat a néprajzi, etnográfiai szakgyűjtemények megújulásáról, újrapozicionálásáról, a folytonosság és a változás egészséges egyensúlyáról

A lengyel Nemzeti Etnográfia Múzeum főigazgatójának előadását követően a Szlovák Nemzeti Múzeum túrócszentmártoni projektjét ismerhetik meg a résztvevők, majd a német Humboldt Forum vezető szakembere, továbbá finn, észt és francia szakemberek beszélnek saját területük legfontosabb kérdéseiről.

A svéd testvérmúzeum főigazgatója a múzeumok 21. századi szerepét elemzi, megismerhetik a résztvevők a belgiumi Afrika Múzeum megújításának részleteit, a Lipcsei Grassi Múzeum vezetője a hálózatokról beszél, az olasz Museo Delle Culture egyik vezetője az innovatív gyűjteményi feladatokat elemzi, és az etnográfiai gyűjtemények svájci szempontjait is meghallgathatja a közönség.

Átmenetek metszéspontján

A konferencia magyar előadóinak sorát Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitja meg Átmenetek metszéspontján című előadásával.

A 21. századi néprajzi múzeumi szerepekről és feladatokról Granasztói Péter, az intézmény gyűjteményi főigazgató-helyettese beszél. Veres Gábor általános főigazgató-helyettes, Schleicher Veronika gyűjteményi főosztályvezető és Szarvas Zsuzsanna projektvezető is előadást tart a saját témájáról, szakterületéről. 

(Borítókép: Palkó György)

Rovatok