Index Vakbarát Hírportál

Feltárták a dunai hajókázás történelmét

2022. május 30., hétfő 18:34

A két világháború közötti dunai hajózásról nyílik kiállítás Bukarestben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a bukaresti Dimitrie Leonida Műszaki Múzeum és a Liszt Intézet bukaresti központja közreműködésével.

A Liszt Intézet az elmúlt években több kiállítást mutatott be Bukarestben és más romániai városokban a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal közösen.

Ezek a tárlatok a magyar közlekedés történelmét, valamint a dunai hajózás történetét elevenítették fel a gőzhajózás kezdeteiről az első világháborúig. A május 31. és szeptember 4. között a bukaresti múzeumban megtekinthető újabb kiállítás az első világháborút követően a dunai hajózásban bekövetkezett jelentős változásokat mutatja be, amikor nemcsak új és újraalkotott szabályozótestületek, hanem új állami és nem állami hajózási társaságok is alakultak.

A trianoni Magyarország egyik kihívása

A korszak a motorizáció és olajszállítás előretörése miatt műszaki értelemben is nagy kihívások elé állította a part menti államok kormányait és befektetőit. A trianoni Magyarországnak az új versenyhelyzetben újra kellett pozicionálnia magát, amelyet a jelentős hátrányok ellenére sikeresen oldott meg. Az 1930-as évek politikai változásai kihatással voltak nemcsak a magyar, hanem minden part menti állam dunai szállításban is elfoglalt pozíciójára.

A kiállítás öt tematikus és kronologikus egységben mutatja be a dunai hajózásban az 1920 és 1945 között megmutatkozó kihívásokat és a válaszokat archív fotók, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum által rendelkezésre bocsátott hajómodellek segítségével, amelyek kiegészülnek a bukaresti Dimitrie Leonida Műszaki Múzeum tulajdonában lévő múzeumi tárgyakkal. A kiállítást később Tulceán, Galacon, majd Szörényváron nézhetik meg az érdeklődők. A tárlat kurátora Tinku-Szathmáry Balázs – írja az MTI.

Rovatok