Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a nyomozás a csempészési ügyben

2022. június 3., péntek 11:41

Öt ókori egyiptomi műtárgyat foglalt le a Metropolitan Múzeumban a New York-i ügyészség egy nemzetközi műkincscsempészettel kapcsolatos nyomozás részeként, amiben a párizsi Louvre múzeum volt vezetője is érintett – írta meg az MTI.

A műtárgyak értéke a manhattani kerületi ügyészség közleménye szerint több mint 3 millió dollár (1,1 milliárd forint). A dokumentumok szerint egy New York állambeli bíró május 19-én rendelte el a műtárgyak lefoglalását.

A New York-i ügyészség szóvivője elmondta, hogy az akció összefügg azzal a párizsi nyomozással, amelynek során a Louvre élén 2013 és 2021 között álló Jean-Luc Martinezt a múlt héten csalásban való bűnrészességgel és bűncselekmény útján szerzett művek eredetének eltitkolásával vádolták meg.

Ahogy korábban már megírtuk, a csalásban a Louvre volt igazgatóján kívül több más műkincsszakértő is érintett egy francia oknyomozó hetilap szerint.

A Metből lefoglalt öt műtárgyat 2013 és 2015 között vásárolták a The Art Newspaper beszámolója szerint. A Met szóvivője szerint a múzeum „egy nemzetközi bűnszervezet áldozatává vált”.

Mint az ügyészség közleményéből kiderül, a lefoglalt műkincsek között van A kivonulás könyvének több részlete a Kr. e. 250–450 közötti korszakból, amik mintegy 1,6 millió dollárt (588 millió forintot) érnek, és egy kétezer éves festett női portré is, amelynek értékét 1,2 millió dollárra (440 millió forintra) becsülték.

Rovatok