Index Vakbarát Hírportál

Angliában is felfigyeltek a magyar zenekarra

2022. június 5., vasárnap 15:20

Régi álma valósult meg a Mörk zenekarnak.

Régi álma valósult meg a Mörk zenekarnak, amikor meghívást kaptak a Gilles Peterson nevével fémjelzett Worldwide FM élő videófelvételére a londoni Brownswood Basement Studióba. Korábban olyan előadók fordultak meg ugyanitt, mint Yussef Kamaal, Jordan Rakei & Alfa Mist, Nubiyan Twist, Richard Spaven és Shabaka Hutchings.

A tavaly új lemezzel jelentkező Mörk régóta tervezte, hogy ellátogat a szigetországba, sőt 2020 elején már konkrét tervekkel vágtak neki, hogy valóra váltsák ezt az álmukat, de a világjárvány sajnos közbeszólt. Most, két évvel később azonban a hosszú listájukon egyből két dolgot is kipipálhattak, ebből az egyik nagy mérföldkő a Mörk külföldi törekvéseiben, hogy néhány hete

két alkalommal is felléptek az egyik legrangosabb európai szakmai eseménysorozaton, a brightoni The Great Escape fesztiválon.

A másik pedig, hogy kipróbálhatták magukat a Worldwide FM sessionjében, ahol korábban mindössze egyetlen magyar vonatkozású zenekar, az azóta már berlini székhelyű Àbáse fordult meg. A Worldwide FM egy olyan közösség és platform, ahol az alternatív perspektívák és a közös progresszív értékek előtérbe kerülnek a zene és a kultúra révén. Akár Palesztinából, akár New Orleansból sugározzák a műsoraikat, igyekeznek hangot adni azoknak a haladó művészeknek és kulturális személyiségeknek, akik küzdenek az egyenlőtlenség minden formája ellen.

A Mörk Worldwide FM Session pluszérdekessége, hogy az öt dalból álló szett utolsó dala egy premier: a Towards the Sun című dalt a közönség ugyanis korábban még sohasem hallhatta.

Gilles Peterson rádiós műsorvezető, DJ és lemezgyűjtő, aki az elmúlt három évtizedben kulcsszerepet játszott az előremutató underground zene támogatásában az Egyesült Királyságban és azon túl. Heti főműsoridőben a BBC Radio 6 Music csatornán szombat délutáni műsort vezet, amely a rádió egyik legnépszerűbb zenei műsora, a Brownswood Recordings független lemezkiadó vezetője és a Worldwide FM online rádióállomás alapítója.

Petersont ráadásul annyira elvarázsolta a Mörk zenéje, hogy a felvétel után néhány nappal a zenekar Baby című dalát is pörgette BBC-s heti műsorában, ezzel is tovább népszerűsítve a csapatot a brit zenerajongók körében.

Rovatok