Index Vakbarát Hírportál

Alföldi Róbert és Dunai Tamás is halhatatlan lett

2022. június 6., hétfő 21:47

Kiderült, ők lettek idén a Halhatatlanok Társulata új tagjai.

Aki nem figyelte élőben az ATV Egyenes Beszéd című műsorát, de neves előadóművészeket követ a közösségimédia-felületeken, egyszer csak gratuláló posztokba ütközhetett. Pünkösdhétfőn, este Alföldi Róbert színész-rendező ezt írta bejegyzésében:

A Halhatatlanok Társulatának új tagja a közönség szavazatai alapján színész kategóriában Alföldi Róbert és Dunai Tamás. Köszönet mindenkinek, aki szavazott és gratulálunk az új halhatatlannak!


Így azt már tudjuk, hogy színész kategóriában kik kapták a díjat, de nézzük a teljes listát:

Lesznek új lábnyomatok a sétányon

A Halhatatlanok Társulatát az egykori Stúdió című televíziós kulturális hetilap alkotói, Érdi Sándor és Szegvári Katalin alapították 1996-ban egy portrésorozat ötlete alapján. Az elmúlt két évhez hasonlóan az örökös tagokat idén is az ATV nézői választották meg a szakmai kuratórium által választott jelöltek közül.

Örökös tagok azok lehetnek, akikről a szakmai bizottság után a közönség is úgy vélekedik, hogy tehetségükkel, és a nemes célok melletti kiállásukkal sokat tettek a kultúráért, a művészetért és a társadalomért.

Eredetileg a közönség tíz színpadi művésznek ítélte oda a díjat. Jelenleg neves művészekből és közéleti személyiségekből álló kuratórium négy kategóriában jelöl ki négy-négy művészt, akiknek neve felkerül a szavazólapra. A nézők szavazatai alapján végül kategóriánként két-két művésszel bővül a Halhatatlanok Társulata.

Az új örökös tagok cipőtalplenyomatát a budapesti Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán helyezik el. Az elkészült lenyomatokat eleinte a burkolathoz passzoló gránitból formázták, ám később áttértek fémöntvényekre.

Az ATV vállalta

Pénz, illetve hivatalos támogatás hiányában 1999 és 2003, valamint 2010 és 2013 között nem hirdettek új tagokat. Nem volt anyagi forrás, hogy megszavaztassák a közönséget, sem arra, hogy lebonyolítsák a díjátadót. 2013-ban a Klubrádió vállalta, hogy teret ad a szavazásnak, a díjátadó gálának, valamint a nyertesekről készülő portréknak. Támogatásukkal két évfolyam (2013, 2015) készült el, majd ismét szünet következett. Öt év kihagyás után, 2020-ban az ATV keltette újra életre és vállalta a szavazás lebonyolítását, a gálaműsort, valamint a hagyományos cipőtalplenyomatok elkészítését és kihelyezését. 

Mivel Szinetár Miklós, a kuratórium elnöke épp külföldön tartózkodik, idén Szegvári Katalin és Érdi Sándor, a Halhatatlanok Társulatának ötletgazdái jelentették be Rónai Egon Egyenes Beszéd című műsorában a díjazottak nevét. Érdi Sándor így mesélte el a Halhatatlanok Társulatának létrejöttét:

1990-ben nagyon sok minden megváltozott, nem csak a politikában, a kulturális életben is. Eltűnt a reflektorfény olyan emberekről, akik nagyon jelentős művészek voltak. Egyszer csak a rendszerváltás körül születtek műsorok, amik a művészeti produktumok helyére léptek, nagyon izgalmasak voltak, de politikusok lettek a főszereplők azok helyett a művészek helyett, kik addig betöltötték a képernyőt. Vártuk, hogy majd kiegyenlítődik a történet, de jöttek a szakértők, majd mindenféle civilek, akik jól fogalmaztak meg különböző társadalmi rétegből származó véleményeket és a celebek. Valahogy nem jöttek vissza a művészek. Egy idő után azon gondolkodtunk, hogy ez nem jó így. Majd bejött hozzám Kati.

Innen Szegvári Katalin folytatta a történetet, aki elmesélte, hogy valaki feldobott neki egy műsorötletet, hogy készítsenek portrékat Örökös Tagok címmel, rádióba vagy televízióba, de tudták, hogy ezek a műsorok elszállnak, és inkább elkezdtek egy nagyszabású projektben gondolkodni. Majd Görgey Gábor, a Magyar Televízió akkori művészeti vezetője rábólintott az ötletükre. Így született meg a Halhatatlanok Társulata.

Tavaly Lázár Kati, Tiboldi Mária, Rudolf Péter és Szacsvay László színművész, Bodor Johanna és Zsuráfszky Zoltán táncművész, valamint Zempléni Mária és Bede-Fazekas Csaba operaénekes lett örökös tag.

(Borítókép: Alföldi Róbert és Dunai Tamás. Fotó: Zih Zsolt / Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok